Ga meteen naar video

Het Tophat-kamp in Antwerpen

Het Sint-Annabos aan de Antwerpse linkeroever ziet er op het eerste gezicht uit als elk ander bos. Wel valt het op dat er lanen in zijn aangelegd. Met de nieuwste technieken voor archeologisch onderzoek ontdekt Sven Speybrouck dat er sporen van het verleden van het Sint-Annabos onder de grond liggen. Ze verwijzen naar een bijzonder stuk militaire geschiedenis.

Sven wil daar meer over weten. Gaandeweg ontdekt hij het fascinerende verhaal van het Amerikaanse transitkamp Tophat. Dat was een van de grootste verzamelkampen van na de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten verbleven er in tenten vooraleer ze met de boot huiswaarts gingen. 'Camp Tophat' werd met behulp van Duitse krijgsgevangenen opgebouwd in juli 1945. Het heeft nauwelijks tien maanden bestaan. Maar dat was voldoende om het te laten leven als een bruisende stadsbuurt.

Met tenten en barakken, met bioscopen en 'beergardens' waar de Amerikaanse 'helden' hun vertier vonden in afwachting van de grote overtocht. Sven is onder de indruk, van de hoeveelheid donuts die er toen zijn gegeten, van de minutieuze organisatie van het kamp, van de verborgen voorwerpen die er nog onder de grond liggen. Allemaal sporen van een groot publiek geheim.

Publiek geheim Seizoen 2 Afl.1 van 8 24 min Favoriet Later kijken
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Langer dan een jaar beschikbaar

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.