Ga meteen naar video

De Nacht van Vlaanderen

In het rijtje wereldrecordhouders - Usain Bolt, Hicham El Guerrouj, Kenenisa Bekele, Daniel Komen, Haile Gebrselassie - hoort ook een Belg: Jean-Paul Praet. Niemand op deze planeet liep ooit sneller over 100 kilometer.

Praet, 65 jaar jong, uit Denderleeuw, deed het in 1986 aan een duizelingwekkend gemiddelde van 16.5 km per uur, op West-Vlaamse wegen, tijdens nachtelijke uren én met duizenden mensen aan de kant van de weg. Een wereldprestatie waarmee hij nog steeds bovenaan de tabel staat. Of tenminste, zou moeten staan.

Nu, 35 jaar later, staat het wereldrecord op naam van de Japanner Kazami. 6u09'14", zes minuten trager dan de onmogelijk geachte 6u03'51" van Praet. In 'De Nacht van Vlaanderen' gaat Sporza op zoek naar eerherstel, naar de ware toedracht van wat er die nacht gebeurd is, hoe het fout is gelopen nadien.

Maar dit verhaal gaat niet alleen over de sportman. 'De Nacht van Vlaanderen' gaat ook over de bijzondere mens die Praet is, over het onbegrijpelijke karakter van oneindig ver lopen, het waarom, het nut en het plezier ervan.

Sporza docu Seizoen 2021 Afl.1 van 1 73 min Favoriet Later kijken
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Docu Sport Langer dan een jaar beschikbaar

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.