Ga meteen naar video
Meer van dit programma

Al 40 dagen voeren hongerstakers protest in Brussel

Al sinds 23 mei zijn in de Brusselse Begijnhofkerk en op de campussen van VUB en ULB meer dan 400 mensen zonder papieren in hongerstaking. Vier hongerstakers naaiden dit weekend hun mond dicht. Na bijna 40 dagen zonder eten hopen ze een collectieve regularisatie af te dwingen, zoals eerder in 2000 en 2009 gebeurde. Dit weekend zetten PS en Ecolo de deur daarvoor op een kier, staatsecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert.

Na weken radiostilte reageerde het Amerikaanse 3M vandaag voor het eerst op het PFOS-schandaal en de vervuiling in en rond het bedrijf in Zwijndrecht. In de commissie leefmilieu van het Vlaams Parlement benadrukte het bedrijf – in tegenstelling tot de aanwezige experten – dat er geen conclusies te trekken zijn over het verband tussen PFOS en gezondheidsschade. Ook over het saneren van vervuilde grond spreekt het bedrijf niet, in een persbericht schrijft 3M enkel “voortdurend te investeren in manieren om nog verantwoordelijker te produceren en de bodem en het grondwater te remediëren”. Kankerexpert Nick Van Larebeke (UGent/VUB) is onze gast.

883 stukken uit de collectie van het AfricaMuseum worden terug eigendom van Congo. Dat besliste de regering vorige week. De tussen 1885 en 1960 door diefstal, geweld of als oorlogsbuit verworven beelden en objecten blijven voorlopig wel in België. De komende jaren wordt ook onderzocht welke van de 80.000 andere stukken in het AfricaMuseum als roofkunst worden gelabeld en dus terug kunnen naar Afrika. Stijn Vercruysse trok naar het AfricaMusuem in Tervuren en het Musée des Civilisations noires in Dakar.

Terzake Dinsdag 29/06 38 min Favoriet Later kijken
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Nieuws en actua Talkshows

Fragmenten

Bekijk een specifiek fragment binnen deze video:

  1. Hongerstaking gaat verder
  2. 3M reageert voor het eerst
  3. Koloniale roofkunst

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.