Ga meteen naar video

Geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

De provincie Vlaams-Brabant geeft geen vergunning aan Engie Electrabel voor de gascentrale in Vilvoorde. Het project zou te vervuilend zijn. Daardoor komt de kernuitstap in gedrang, want de gascentrale dient om mee de uitstap in 2025 mogelijk te maken. Thomas De Graeve trok naar Vilvoorde. Tinne Van der Straeten, federaal minister van Energie (Groen), komt naar de studio. Bert Wollants, Kamerlid N-VA, geeft een reactie. 

Dalsim, Dido en AKC zijn kinderen van de Congolese diaspora, die na de onafhankelijkheid van Congo in 1960 in een stroomversnelling kwam. Hun ouders kwamen terecht in een vreemd land met een vreemde cultuur. De ontvangst ervaarden ze allerminst als hartelijk. Door hun eigen zoektocht naar een plaats in de Belgische samenleving kregen hun kinderen vaak niet de aandacht die ze verdienden en nodig hadden. De vergeten generatie, noemen die laatste zichzelf.  Velen zochten steun bij elkaar en smeden een gevoel van samenhorigheid op de pleintjes van onze hoofdstad. Maar al snel glijden ze af in een spiraal van geweld en criminaliteit. De gevangenis was vaak het trieste eindpunt van hun zoektocht naar status en erkenning. 

In 2013 dook het VRT-reportagemagazine Panorama in de wereld van de zwarte stadsbendes. De leden vertelden openlijk over het leven en overleven op straat in Brussel. Nu, acht jaar later, blikken we met drie toenmalige bendeleden terug op hun zware jeugdjaren. Zijn ze erin geslaagd om opnieuw voor het rechte pad te kiezen? Blijft het verleden hen achtervolgen? Een reportage van Débora Votquenne, Frank Kazadi en Bjorn Van Laere, tot stand gekomen met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek.

Terzake Maandag 26/07 29 min Favoriet Later kijken
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Nieuws en actua Talkshows

Fragmenten

Bekijk een specifiek fragment binnen deze video:

  1. Geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde
  2. De vergeten generatie

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.