Seizoen 2021
Maandag 01/03
Het vaccin van Johnson & Johnson is gisteren goedgekeurd in de Verenigde Staten. Maar het Europees Agentschap voor Geneesmiddelen beslist pas op 11 maart over het vaccin. Waarom duurt het zo lang? En hoe zit het intussen met de vaccinstrategie in België. Vanmiddag kwam de Hoge Gezondheidsraad samen, en ook de taskforce vaccinatiestrategie vergadert vanavond. Lauwke Vandendriessche geeft een stand van zaken in de studio. In Frankrijk is oud-president Nicolas Sarkozy schuldig bevonden aan corruptie en machtsmisbruik. Zijn straf: drie jaar opsluiting, waarvan twee jaar met uitstel. Het jaar straf dat hij effectief moet uitzitten, mag hij onder elektronisch toezicht. Maar Sarkozy heeft altijd onschuldig gepleit, en gaat nu in beroep. Willem Van Mullem legt uit waar de zaak over gaat. In Florida kwam dit weekend conservatief Amerika samen op de CPAC, de Conservative Political Action Conference. Headliner was Donald Trump. Het was de eerste keer dat de oud-president weer in het openbaar sprak sinds de bestorming van het Capitool op 6 januari. Björn Soenens volgde de conferentie. Sinds het leger de macht overnam in Myanmar, blijven mensen op straat komen op te protesteren. Gisteren vielen er 18 doden door politieschoten. Regeringsleider Aung San Su Kyi moest vandaag voorkomen tijdens een virtuele rechtszitting. Thomas De Graeve sprak met journalist Minka Nijhuis.
Vrijdag 26/02
“Als het stormt, kan je niet opstijgen.” Voorlopig dus geen grotere buitenbubbel om de druk van de coronaketel te halen. Het Overlegcomité volgt het advies van de experten en vindt het onverantwoord om de teugels nu al te vieren. Geen versoepelingen. Geen perspectief. Voer voor discussie met biostatisticus Geert Molenberghs en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A).
Donderdag 25/02
Veel schoon volk op het Schumanplein. Virtueel althans. Het Europees parlement riep de toplui van de belangrijkste vaccinproducenten op het matje. Productiecapaciteit en bevoorradingszekerheid waren sleutelbegrippen. Schiet Europa straks uit de startblokken voor een inhaalrace in de strijd om vaccins? Analyse door Jacob Funk Kirkegaard, Senior Fellow aan het German Marshall Fund. Overtuigd regionalist en republikein. Monsieur Propre van de PS. Hij ging met de grove borstel door de duistere achterkamers van Publifin en Nethys. Het bracht hem van de bossen van Rochefort naar het hart van de Wetsraat. Pieterjan De Smedt schetst het politieke portret van vicepremier en minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). In het Nederlands. Chapeau. De uitstoot van een fabriek gebruiken om de klimaatopwarming tegen te gaan? Het klinkt als een onmogelijk huwelijk, maar in Mortsel is het binnenkort een feit. 330 huizen en enkele bedrijven zullen verwarmd worden met restwarmte van de Agfa-Gevaert. Een primeur voor ons land. Dirk Van Zundert loodst ons door de voor- en nadelen van zo’n een industrieel gevoed warmtenet.
Woensdag 24/02
Ecolo-covoorzitter Jean-Pierre Nollet gaf vanmorgen op de radio toe dat hij de regel van één knuffelcontact al een paar weken overtreedt. “Daar zakt mijn broek van af,” tweette PS-voorzitter Paul Magnette. Vrijdag komt het Overlegcomité samen over eventuele versoepelingen. Hoe kan men verwachten dat de bevolking de regels volgt als zelfs politici dit niet doen? Willem Van Mullem trok naar Luik. Hoofdredacteur van La Libre Belgique, Dorian de Meeûs, komt naar de studio. Microbioloog Emmanuel André geeft een reactie. De levering van coronavaccins in ons land verloopt traag. Daar maakte Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zich gisteren kwaad over. De EU heeft intussen een taskforce over de aanvoer opgericht. Rusland steekt intussen een helpende hand uit. Poetin biedt het Russische Sputnik V-vaccin aan aan de EU. Waarom doet Rusland dit? Aleksander Tokovinin, Russische ambassadeur in België, licht het voorstel toe.
Dinsdag 23/02
Na de leveringen lopen nu ook de uitnodigingen mank. En zo is operatie vaccinatie voorlopig vooral operatie consternatie. De weg naar het rijk van de vrijheid is bezaaid met doornen en distels. Wat zijn de gevolgen voor de hang naar versoepelingen? En blijft Europa in gebreke? We gaan op zoek naar antwoorden met Stefan De Keersmaecker, woordvoerder van de Europese Commissie en met viroloog Marc Van Ranst. Een gouden generatie opleiden. Dat is de onderwijsdroom van Turks president Erdogan. Maar dan wel onderwijs op conservatieve en religieuze leest geschoeid. Progressieve universiteiten staan onder ongeziene politieke druk. Het gevolg is aanzwellend studentenprotest en een catastrofale intellectuele aderlating. Tekst en uitleg door correspondent Toon Beemsterboer in Istanbul. Met meer dan tachtig gevangenen in een cel van twintig vierkante meter. Dag en nacht. Het is één van de zachtere martelpraktijken van het regime van de Syrische president Assad. De collega’s van Nieuwsuur spreken met naar Duitsland gevluchte slachtoffers. In Koblenz staan twee vermoedelijke medeplichtigen van het regime terecht. De rechtszaak schept een belangrijk juridisch precedent.
Maandag 22/02
Iedereen kijkt reikhalzend uit naar een datum waarop versoepelingen, zoals het heropen van de horeca, mogelijk zijn. Maar premier De Croo gaf vandaag een persconferentie met wetenschappers waarin verschillende scenario’s belicht werden. Versoepelen vanaf 1 maart geeft zeer veel hospitalisaties. Vanaf 1 mei ziet het scenario er gunstiger uit. Betekent dit dat alles blijft zoals nu tot 1 mei? Viroloog Steven Van Gucht geeft meer uitleg over de cijfers. In het Verenigd Koninkrijk heeft de bevolking al wel data gekregen waarop wordt versoepeld. Premier Boris Johnson kondigde aan dat de scholen heropenen op 8 maart en vanaf 12 april kunnen de Britten opnieuw gaan winkelen. Correspondent Tim de Wit overloopt de maatregelen vanuit Londen. Oppositieleider Alexej Navalny, die momenteel in de gevangenis zit, had in november aan de EU gevraagd om sancties te nemen tegen de Russische oligarchen. Maar zover wil Brussel niet gaan. De minister van Buitenlandse Zaken gaan wel extra sancties nemen tegen Russische functionarissen die betrokken zijn met mensenrechtenschendingen. Wat vindt het kamp Navalny hiervan? Jan Balliauw sprak in Vilnius met Leonid Volkov, de stafchef van Navalny.
Vrijdag 19/02
Een griepje. Het is zonder meer het understatement van 2020. Experts en journalisten sloegen de bal haast collectief mis. Corona was een Chinees probleem. Geen belet dus om in de Krokusvakantie het glas te heffen met Anton in Tirol. Het bleek een kapitale inschattingsfout. Epidemioloog Pierre Van Damme en viroloog Steven Van Gucht blikken terug en kijken vooruit. Een verplichte prik voor wie in de zorg werkt. Het begon met voorzichtig gefluister van enkelingen, maar vandaag klinkt de roep om een verplichte vaccinatie steeds luider. Débora Votquenne meet de vaccinatiegraad in de Brusselse Kliniek Sint-Jan met hoofdarts Kenneth Coenye. We gaan er dieper op in met Van Gucht en Van Damme. Metiskinderen. Een gitzwarte bladzijde in de Belgische geschiedenis. Verstoten door hun blanke vader. Weggerukt bij hun zwarte moeder. Verbannen naar speciaal ingerichte weeshuizen en uiteindelijk naar België. Het opvoedingsverhaal dat moeders moest sussen, bleek veeleer regelrechte ontvoering. Stijn Vercruysse tekent het verhaal op van Pierrot Verdeyen.
Donderdag 18/02
Corona breekt wie broos is. Dat geldt vanuit medisch oogpunt, maar ook op maatschappelijk vlak trekt het virus een spoor van vernieling. Een groeiend aantal landgenoten moet aankloppen bij het OCMW. De vraag naar voedselhulp stijgt. En volgens experts moet het ergste nog komen. Hoe kunnen we de coronakater verlichten? VVSG-voorzitter Wim Dries (CD&V) is onze studiogast. Spotten met de koning. In Spanje kunnen ze er niet mee lachen. De Spaanse rapper Pablo Hasél gaat negen maanden achter de tralies voor het beledigen van de monarchie en de verheerlijking van terrorisme. De zaak doet de discussie over vrije meningsuiting in Spanje opnieuw oplaaien. Analyse door Spanjekenner Christiane Stallaert (UAntwerpen). Ze leidde een rustig en onzichtbaar bestaan ver weg van de politiek. Die liet ze aan haar man over. Maar toen die werd opgepakt, stelde Svetlana Tichanovskaja zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland. Ze groeide uit tot het gezicht van het verzet tegen president Loekasjenko. Jan Balliauw blikt terug en kijkt vooruit met Tichanovskaja in Litouwen.
Woensdag 17/02
In Nederland is er juridische chaos over de avondklok. Een rechter in kortgeding oordeelde dat de avondklok moet worden opgeheven. De regering-Rutten tekende beroep aan, en diende een spoedwet in bij de Tweede Kamer, die daarover zal debatteren. Hoe zit het met de coronamaatregelen en het Parlement hier? Wanneer komt er een pandemiewet en wat staat daar dan in? Fractieleiders Servais Verherstraeten (CD&V) en Peter De Roover (N-VA) gaan hierover in debat. Tien jaar geleden eisten de Libiërs het ontslag van toenmalig president Khaddaffi. Maar de protesten eindigden in chaos en burgeroorlogen, waarvan de gevolgen vandaag nog voelbaar zijn. Rudi Vranckx legt uit wat er in Libië gebeurde.
Dinsdag 16/02
De netelige kwestie treedt opnieuw in het voetlicht na de urenlange opsluiting van minderjarigen na een lockdownfeestje. Het incident en eerdere voorvallen lokken heftige reacties uit en roepen heel wat vragen op. We gaan op zoek naar antwoorden met kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en met ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent). Terwijl de vaccinatiemotor in zowat alle Europese landen sputtert, kan Balkanland Servië uitpakken met een uitstekende vaccinatiecampagne. Enkel het Verenigd Koninkrijk doet beter in Europa. Servië dankt zijn succes aan China. Vaccins als diplomatiek wapen? Of toch vooral een teken van Europese zwakte? We vragen het aan Vuk Vuksanovic van het Belgrade Centre for Security Policy. In 1994 redde de gevierde Rwandese hotelmanager Paul Rusesabagina het leven van 1200 landgenoten tijdens de genocide. Een heldenverhaal dat verfilmd werd in Hollywood. Maar morgen verschijnt Rusesabagina in Kigali voor de rechter op beschuldiging van moord en terreur. Zijn familie schreeuwt zijn onschuld uit en roept ook ons land op om in te grijpen.
Maandag 15/02
In Israël is ruim 80% van de 60+’ers gevaccineerd. De effecten zijn intussen merkbaar. Er zijn minder besmettingen in die leeftijdsgroep, en minder hospitalisaties. Bemoedigende resultaten, maar wat kunnen we hieruit leren als maatschappij? Professor infectieziekten Steven Callens (UZ Gent) komt naar de studio. Gisteren trok de Spaanse deelstaat Catalonië naar de stembus. De socialistische PSC is de winnaar. De separistische partijen halen samen, voor het eerst, meer dan 50 procent. Zij hebben al laten weten dat ze niet met de socialisten willen regeren. De extreemrechts partij Vox wordt, vanuit het niets, de vierde grootste partij. Het beloven ingewikkelde coalitiegesprekken te worden om een Catalaanse regering op poten te zetten. En hoe reageert Spanje op dit resultaat? Correspondent Rop Zoutberg geeft meer duiding vanuit Madrid. President Bolsonaro heeft het coronavirus lang geminimaliseerd, en verklaarde zelfs dat hij zich niet wou laten vaccineren. Intussen is Brazilië begonnen vaccineren , maar de regering doet niet veel om dit te stimuleren. Daarom nemen politici op lagere niveaus het voortouw, zoals de stad São Paulo. Mattias Tuyls ging kijken hoe het vaccineren eraan toe gaat.
Vrijdag 12/02
De Nationale Bank kwam met zorgwekkende cijfers naar buiten. Corona kostte België vorig jaar zo’n 41 miljard euro. Het gat in de begroting is nu -6,2%. Hoe gaat de regering dit gat dichten? Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) komt naar de studio. Zondag kiest de Spaanse deelstaat Catalonië hun parlement. Wat zullen de effecten zijn van de coronacrisis én van de onafhankelijkheidsstrijd? An Baccaert volgt politiek gevangene Jordi Cuixart. Hij is één van de kopstukken van de onafhankelijksheidbeweging en zit een gevangenisstraf uit. Af en toe krijgt hij een dag verlof. Historicus Vincent Scheltiens (UAntwerpen) blikt vooruit. Het ziet ernaar uit dat Italië een regering-Draghi krijgt. De voormalig voorzitter van de Europese Centrale Bank heeft de steun gekregen van zowat alle Italiaanse partijen. Waarom wordt hij ‘Super Mario’ genoemd? En gaat hij zijn land uit de politieke crisis loodsen? Willem Van Mullem sprak met Johan van Overtveld, voormalig minister van Financiën, en Roberto Tallei, correspondent van de Italiaanse nieuwszender SKyTG24.
Donderdag 11/02
De minimumlat gaat omhoog. Kennis staat centraal. Met de nieuwe eindtermen wil de Vlaamse regering de dalende kwaliteit van het onderwijs opnieuw opkrikken. Vraag is of ze een lang leven beschoren zijn. Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs stapt naar het Grondwettelijk Hof. Voer voor debat. Boeve kruist de degen met Filip Moons van de Vlaamse Vereniging voor Wiskundeleraars. Zorgwekkend nieuws uit Zuid-Afrika. Sommige vaccins lijken niet of minder opgewassen tegen de lokale dominante variant van het coronavirus. De regering in Pretoria besliste prompt om de geplande campagne met het vaccin van AstraZeneca voorlopig op te schorten. Die beslissing werpt vele vragen op. Lauwke Vandendriessche gaat op zoek naar antwoorden met Zuid-Afrikaans epidemioloog Salim Abdool Karim. Analyse in de studio met viroloog Steven Van Gucht.
Woensdag 10/02
Heeft de EU te traag gereageerd op de coronacrisis? Waren de verwachtingen over de productie van de vaccins wel realistisch? Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, erkende vandaag dat er fouten gemaakt zijn. Europarlementsleden Katleen Van Brempt (sp.a) en Geert Bourgeois (N-VA) proberen lessen te trekken uit wat er is gebeurd. Er loopt opnieuw een afzettingsprocedure tegen Donald Trump, omwille van zijn rol bij de aanval op het Capitool deze keer. Maar heeft deze nieuwe poging wel kans op slagen? En kun je iemand afzetten die intussen al geen president meer is? Thomas De Graeve geeft meer uitleg. De toestand in de Braziliaanse Amazonestad Manaus is dramatisch. Er zijn te weinig zuurstofflessen voor de coronazieken. De besmettingscijfers zijn torenhoog. En er is ook nog een variant opgedoken. Mattias Tuyls trok naar Manaus.
Dinsdag 09/02
Een fikse som geld om de start van jouw politieke carrière een boost te geven. Het is wellicht de droom van iedere aspirant-mandataris die pensenkermissen en mosselsoupers afschuimt om zichzelf op de politieke kaart te zetten. De 50.000 euro ‘startgeld’ van Open VLD voor Sihame El Kaouakibi is dan ook een doorn in het oog van vele partijleden. Analyse door Wetstraatwatcher Ivan De Vadder. Moet je mensen in problematische situaties tijdelijk het recht kunnen ontnemen om kinderen op de wereld te zetten? SP.A-voorzitter Conner Rousseau zwengelt het uitermate precaire debat opnieuw aan. De kwestie verdeelt samenleving en politiek. Groen-voorzitter Meyrem Almaci gaat in debat met collega Rousseau.
Maandag 08/02
Dit weekend werden Valerie Van Peel en Lorin Parys tot nieuwe ondervoorzitters verkozen bij N-VA na slechts één ronde. Zij staan de komende drie jaar voorzitter Bart De Wever bij. Opvallend: Theo Francken haalde het niet. Wat betekent deze verkiezing voor de koers van de partij? Valerie Van Peel en Lorin Parys komen naar de studio. Stein Falk sprak met politiek commentator Rik Van Cauwelaert, en Pieterjan De Smedt ging langs bij Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk Kamerlid. Joseph Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, ging dit weekend - op eigen initiatief - op de koffie bij Russisch minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov. Maar de minister kleineerde de hoogste EU-vertegenwoordiger. Morgen wordt Borrell ter verantwoording geroepen in het Europese parlement. Wat betekent deze diplomatieke rel? Willem Van Mullem heeft een gesprek met Bob Deen, Ruslandexpert Instituut Clingendael. De technologische en digitale vooruitgang verandert ook de hedendaagse oorlogvoering. Killer Robots kunnen helemaal autonoom een doelwit selecteren, aanvallen én doden. Al tien jaar debatteert de internationale gemeenschap over een mogelijk verbod op deze wapens. Dit jaar is België de voorzitter van de VN-expertengroep. Kan België zorgen voor een consensus over het gebruik van de Killer Robots? Inge Vranken zocht het uit.
Vrijdag 05/02
Er werd uitgekeken naar de beslissingen van het Overlegcomité vandaag. Welke versoepelingen zouden er komen? En wat denken de experten erover? Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en infectioloog Erika Vlieghe (UZA) bespreken de beslissingen in de studio. De kappers mogen opnieuw openen op 13 februari, maar wel onder strenge maatregelen. Hun collega’s van andere contactberoepen volgen 2 weken later op 1 maart. Zijn de kappers er klaar voor? En wat vinden de schoonheidsspecialisten? Lauwke Vandendriessche trok naar Mussely Coiffure-Esthetiek in Zottegem. En Bram Vandeputte geeft een overzicht van de coronacijfers in onze buurlanden.
Donderdag 04/02
Ze lijken terug van even weg geweest. De zogeheten rassuristen. Franstalige academici die de aanpak van hun collega-experten in twijfel trekken. Hoe zwaar wegen ze op het debat in Brussel en Wallonië? Lauwke Vandendriessche gaat langs bij gepensioneerd viroloog Bernard Rentier, die veelvuldig kritiek uit van aan de zijlijn. Viroloog Steven Van Gucht reageert bij Kathleen aan tafel. De start van een nieuw jaar is voor partijvoorzitters een uitgelezen moment om de politieke koers uit te zetten. Maar dit jaar verloopt alles anders. Virtueler. Onpersoonlijker. Pieterjan De Smedt trekt daarom naar alle partijvoorzitters voor een terug- en een vooruitblik. Vanavond is SP.A-voorzitter Conner Rousseau zijn gast. Hoogspanning in Noord-Ierland. Controleurs van de Europese Unie die moeten toezien op de naleving van het brexitakkoord worden beledigd en bedreigd. En dat brengt nare herinneringen naar boven. Bram Vandeputte schetst de problematiek. En we gaan live naar Lia van Bekhoven in Londen.
Woensdag 03/02
Slechts de helft van het Brusselse personeel wil zich laten vaccineren tegen Covid-19. Volgens de koepel van privé-rusthuizen in Wallonië en Brussel geven hun cijfers een vergelijkbaar patroon in Wallonië. In Vlaanderen is dit veel hoger. Vanwaar het verschil? Stein Falk ging langs bij politicus en bestuurder van een woonzorgcentrum Bert Anciaux. Ook fake news speelt een rol. Dirk van Zundert sprak met Grégoire Ryckmans, die fake news bestrijdt bij RTBF. In de studio geeft epidemioloog Pierre Van Damme meer uitleg. Mucoviscidose, ook gekend als taaislijmziekte, is de meest voorkomende levensbedreigende erfelijke ziekte in België. Klassieke muco-geneesmiddelen bestrijden de symptomen, maar een Amerikaanse farmabedrijf heeft een medicijn ontwikkeld dat de oorzaak zelf aanpakt. Helaas is het medicijn erg duur, en wordt het niet terugbetaald in België. Lauwke Vandendriessche sprak hierover met ouders en artsen, die om een terugbetaling vragen. Gezondheidseconoom Philippe Van Wilder geeft duiding.
Dinsdag 02/02
Een vaccin lanceren zonder dat het voldoende getest is. Critici bestempelden het als medisch machogedrag en onverantwoorde waaghalzerij. Maar de gok van president Poetin is goed uitgedraaid. Het Russische coronavaccin Spoetnik V scoort negen op tien en moet niet onderdoen voor westerse vaccins. Voer voor gesprek met viroloog Johan Neyts en Ruslandkenner Jan Balliauw. Matrakken kloppen dezer dagen overuren in Moskou. Het regime spaart kosten noch moeite om protesten van aanhangers Aleksej Navalny de kop in te drukken. De bekendste Russische oppositiepoliticus verdwijnt straks voor bijna drie jaar achter de tralies. Zal dat ook zijn aanhang monddood maken? Vragen voor correspondent David Jan Godfroid in Moskou. De vaccinatiecampagne in woonzorgcentra draait op volle toeren. Maar ondanks de prik zijn er toch rusthuisbewoners die ziek worden na een coronabesmetting. Maar ze vertonen in vele gevallen slechts milde symptomen. Mogen we voorzichtig hopen dat de vaccins vruchten afwerpen? We vragen het aan vaccinologe Isabel Leroux-Roels.
Maandag 01/02
Mensen die besmet zijn of besmet geweest zijn met corona, hebben antilichamen. Kunnen deze antilichamen werken als een vaccin? Dat zou kunnen betekenen dat mensen met antilichamen pas later ingeënt kunnen worden. Wat zouden dan de gevolgen zijn voor de vaccinatiestrategie? Professor infectieziekten, Steven Callens, geeft meer uitleg in de studio. In Myanmar heeft het leger vannacht de macht gegrepen. Regeringsleider Aung San Suu Kyi en haar kabinet zijn opgepakt. Volgens de militairen is er fraude gebeurd bij de verkiezingen vorig jaar in november. Ze willen nu voor minstens een jaar de macht overnemen. Correspondent Annelie Langerak vertelt over de gebeurtenissen vanuit Bangkok in Thailand, het buurland van Myanmar. Pieterjan De Smedt ging langs bij PVDA-voorzitter Peter Mertens. Hoe kijkt hij naar 2021?