Seizoen 2021
Vrijdag 15/01
De terugdraaiende digitale teller ligt uitgeteld op de grond. Na de vernietiging van de Vlaamse regeling voor eigenaars van zonnepanelen heeft het kabinet van bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) in allerijl een compensatieregeling uitgerold. Zal dat volstaan om het vertrouwen van de Vlaming te herstellen? We leggen het voor aan politicoloog Carl Devos (UGent). Januari is receptiemaand. Het uitgelezen moment voor partijvoorzitters om de troepen toe te spreken. Dit jaar moet dat noodgedwongen digitaal. Pieterjan De Smedt trekt daarom naar alle partijvoorzitters voor een terug- en een vooruitblik. Vanavond is het de beurt aan voorzitter van Groen Meyrem Almaci. Politieke verantwoordelijkheid. Het is allerminst een holle leuze bij onze Noorderburen. Als gevolg van de zogeheten toeslagenaffaire neemt het voltallige kabinet Rutte ontslag. We ontleden oorzaken en gevolgen met Nederlands collega Arjan Noorlander aan het Binnenhof in Den Haag. Drie kroonprinsen. Drie grijze heren. Eén van hen wacht de loodzware taak om de grote politieke schoenen van Angela Merkel te vullen. Vraag is of de nieuwe voorzitter van de CDU ook de nieuwe Duitse bondskanselier wordt. Analyse door Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut Amsterdam.
Donderdag 14/01
De Britse. De Braziliaanse. De Zuid-Afrikaanse. Er duiken alsmaar meer varianten op van het coronavirus. De ene mutatie is al kwaadaardiger of besmettelijker dan de andere. Hoe kunnen we verhinderen dat die varianten ons land veroveren? We vragen het aan microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen), de voorzitter van de taskforce testing. De grenzen sluiten. Het is veruit de enige waterdichte oplossing om nieuwe varianten tegen te houden. Sommige experts pleiten er onomwonden voor, maar politiek ligt de kwestie veel moeilijker. Volop testen dan maar. Stein Falk monstert die aanpak met Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie in Brussel-Zuid, waar dagelijks een trein uit Londen aankomt. McDowell County. West Viriginia. De armste regio in één van de armste Amerikaanse staten. In 2016 stemde drie op de vier inwoners hier op Donald Trump. Het hoogste aantal in de Verenigde Staten. Trumps beloftes op beterschap waren welkome hoop in bange dagen. Het bleken loze beloftes en ijdele hoop. Thomas De Graeve tekent doorleefde getuigenissen op in het kleine stadje War.
Woensdag 13/01
De Vlaamse regering gaf vandaag meer uitleg hoe het vaccineren in Vlaanderen zal gebeuren. Iedere Vlaming zal persoonlijk worden uitgenodigd via mail, sms en/of brief. Er komen 60 à 120 vaccinatiecentra, vrijdag wordt het exacte aantal bekend. Minister-president Jambon roept iedereen op zich te vaccineren. Hij hoopt dat iedereen een eerste prik vóór de zomer kan krijgen. Krijgt Vlaanderen dit op tijd georganiseerd? Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur (Open Vld) komt naar de studio, samen met epidemioloog Pierre Van Damme. Donald Trump wordt de eerste Amerikaanse president die voor een tweede keer met een impeachmentprocedure te maken krijgt. Deze keer wordt hij beschuldigd van ‘aanzetten tot opstand’, waarmee de bestorming van het Capitool bedoeld wordt. Hoe groot is de kans dat hij effectief wordt afgezet? En heeft dit zin zo kort voor de inhuldiging van Joe Biden? Annelies vraag het aan Bart Kerremans, professor Amerikaanse politiek. Thomas De Graeve geeft meer uitleg vanuit North Carolina.
Dinsdag 12/01
Geschorst gemeenteraadslid Melikan Kucam krijgt acht jaar naar cel voor mensensmokkel en gesjoemel met humanitaire visa. Die visa zijn geen recht, maar een gunst. En dat laat de deur open voor willekeur. Kan het anders en beter? We gaan live naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Partijvoorzitter Egbert Lachaert (Open VLD) schuift bij Kathleen aan tafel. De vaccinatiestrategie blijft vele vragen oproepen. Over de praktische organisatie en over wie wanneer in aanmerking komt. Eén van de vele groepen die het debat met argusogen volgt, zijn de mantelzorgers. Débora Votquenne tekent het verhaal op van ouders die als sinds maart vorig jaar noodgedwongen thuis voor hun kinderen met een beperking zorgen. Wie de explosieve situatie in de Verenigde Staten beroepshalve met grote aandacht volgt, is Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch. Roth en zijn organisatie rapporteren wereldwijd over mensenrechten en over hoe ze geschonden worden. Jan Balliauw sprak met hem over de rellen in Washington, de Amerikaanse democratie en de macht van sociale mediabedrijven.
Maandag 11/01
De Democraten hebben, voor de tweede keer, een afzettingsprocedure tegen president Trump in gang gezet. Maar de kans dat Trump wordt afgezet voor de eedaflegging van Joe Biden, is klein. Want de partij wil niet dat dit de ceremonie overschaduwt . Trump wordt zo de eerste president waartegen 2 keer een impeachmentprocedure gestart wordt. Thomas De Graeve geeft meer uitleg vanuit West-Virginia, waar overwegend Trump-stemmers wonen. Europa, de Verenigde Staten, Australië, Israël en vele andere, vaak welvarende, landen zijn intussen gestart met vaccineren. Maar wat met armere landen? De directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor ‘vaccinatie-nationalisme’. Wat gebeurt er als een land zijn inwoners niet kan vaccineren? Blijft corona dan muteren en circuleren? Kathleen vraagt het aan Steven Van Gucht van Sciensano. Hij bespreekt ook de laatste coronacijfers hier in België. De nieuwe veiligheidswet in Hongkong, waartegen maandenlang geprotesteerd is, zorgt er voor angst. Verschillende activisten en leden van de oppositie zijn vorige week opgepakt omdat ze deze wet zouden hebben overtreden. Veel mensen zijn nu bang om kritiek te geven en te spreken, en willen zelfs niet anoniem. Débora Votquenne en Stig Junes vonden mensen die bereid zijn te getuigen over wat er gaande is in Hongkong. Correspondent Leen Vervaeke geeft meer duiding vanuit China.
Vrijdag 08/01
"Het rijk van de vrijheid is weer in zicht." Met die hoopvolle boodschap zette minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de versnelde vaccinatiestrategie in de steigers. Maar voor verregaande versoepelingen is het nog te vroeg. Pieterjan De Smedt geeft een laatste stand van zaken. Analyse in de studio met infectiologe Erika Vlieghe. En we gaan live naar correspondent Tim De Wit in Londen, waar de ziekenhuissector kraakt onder de hevige besmettingsgolf. Januari is receptiemaand. In tal van kringen wordt traditiegetrouw het glas geheven op het nieuwe jaar. Ook bij politieke partijen. Een uitgelezen moment voor de voorzitters om de koers voor het komende jaar aan te geven. Maar dit jaar verloopt alles anders. Virtueler. Onpersoonlijker. Pieterjan De Smedt trekt daarom naar alle partijvoorzitters voor een terug- en een vooruitblik. Tom Van Grieken van Vlaams Belang bijt de spits af. Verzoenende woorden van Donald Trump. De presidentiële vogel zong even niet zoals hij gebekt is. Al leken de woorden allerminst uit zijn pen te zijn gevloeid en kwam er volgens Amerikaanse media heel wat trek- en sleurwerk aan te pas. We gaan live naar Thomas De Graeve in Washington DC, waar het politieke puinruimen begonnen, maar nog lang niet afgelopen is.
Donderdag 07/01
Amerika likt zijn wonden na een dag van ongeziene chaos. Het Capitool, het kloppende hart van de Amerikaanse democratie, werd gisteren bestormd en belaagd. De vertegenwoordigers van het Amerikaanse volk waren opgejaagd wild. Wie was en is die woedende menigte? Wat zijn hun drijfveren? Hoe groot is de smet op het Amerikaanse blazoen? Is dit een keerpunt of een catharsis? We gaan live naar collega Thomas De Graeve in Washington DC. Analyse in de studio met professor Internationale Politiek David Criekemans (UAntwerpen) en met Amerikawatcher Bert De Vroey.
Woensdag 06/01
Nu Pfizer bevestiging gegeven heeft dat het bedrijf de vaccins kan leveren, gaat het vaccinatieproces in versnelling. Er was al veel kritiek op de strategie, vooral Vlaanderen zou te voorzichtig en te traag zijn. Lorin Parys (N-VA) gaf al kritiek op het verschil in aanpak van Vlaanderen en Wallonië. Wat vindt N-VA partijvoorzitter Bart De Wever van de vaccinatiestrategie? In 2020 werd een record aan cocaïne onderschept in de haven in Antwerpen, maar liefst 65 ton. Dat is 3 ton meer dan in 2019, maar toch nog altijd maar een fractie van de totale invoer. Burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, legt uit hoe het staat met de ‘war on drugs’ in zijn stad. Een team van de Wereldgezondheidsorganisatie is klaar om in China op onderzoek te gaan naar de oorsprong van het virus. Maar ze werden er niet toegelaten. Nederlands topviroloog Marion Koopmans zou normaal gisteren naar China vertrekken, en wacht momenteel om te zien wanneer dit wel kan. Stein Falk kon met haar spreken. In Washington zal het Congres het resultaat van de presidentsverkiezingen officieel bekrachtigen. Toch blijft het spannend, want een aantal senatoren wil dit nog verhinderen zodat Joe Biden geen president wordt. De grote vraag is wat huidig vicepresident Mike Pence gaat doen. President Trump vroeg hem “frauduleus gekozen kiesmannen te verwerpen”. Er staan alvast duizenden aanhangers van Trump buiten te betogen. Björn Soenens staat aan de Senaat in Washington. In Georgia is al één uitslag bekend: democraat Raphael Warnock wint de zetel. Het blijft wachten wie de andere zetel wint. Thomas De Graeve is in Atlanta.
Dinsdag 05/01
België volgt een voorzichtige vaccinatiestrategie, mede omdat de Europese lidstaten beslist hebben om samen vaccins aan te kopen. Maar in Duitsland is hier nu veel kritiek op omwille van het lage aantal beschikbare vaccins. Oud-Europarlementslid en federaal vicepremier Petra De Sutter (Groen) legt de strategie van Europa uit, en heeft het ook over de versnelling in de Belgische vaccinatiestrategie. Nederland start morgen met vaccineren, waarmee ze bij één van de laatste Europese landen zitten. Er gingen vele politieke discussies aan vooraf. Politiek NOS-verslaggever Arjan Noorlander geeft meer uitleg. Naar wie gaat de Senaat: de Republikeinen of Democraten? Heel de Verenigde Staten kijkt daarvoor naar Georgia. De verkiezing daar heeft namelijk grote gevolgen voor het presidentschap van Joe Biden. Thomas De Graeve volgde de laatste campagnedag bij de beide partijen.
Maandag 04/01
700 mensen zijn sinds eind december gevaccineerd tegen corona. In Israël is al meer dan een miljoen inwoners gevaccineerd, en zij zijn slechts 9 dagen vroeger begonnen. Wordt er te voorzichtig gevaccineerd in België? En hoe zit het met de prioriteitengroepen? Waarom niet de actieve bevolking eerst? Dirk Ramaekers, hoofd Task Force Vaccinatiestrategie, en Hans Willem-Snoeck, professor immunologie, gaan hierover in debat. In het Verenigd Koninkrijk wordt intussen ook volop gevaccineerd, maar de besmettingscijfers zijn er torenhoog. Vandaag bereikte het land het trieste record van 58.784 besmettingen. Verwacht wordt dat Boris Johnson vanavond een lockdown voor het hele land aankondigt. Correspondent Tim de Wit blikt vooruit. De Amerikaanse staat Georgia kiest morgen twee nieuwe senatoren. En die zijn belangrijk voor Joe Biden, de nieuwe president, want als er twee Democraten verkozen worden, heeft zijn partij de meerderheid in de Senaat. Intussen lekte ook een telefoongesprek uit tussen uittredend president Donald Trump en de minister van Binnenlandse Zaken van de staat Georgia, waarin Trump vraagt om extra stemmen voor hem te vinden. Wat kunnen de gevolgen zijn voor Trump? Thomas De Graeve geeft meer uitleg.