De energietransitie

Video player inladen ...
Logo van canvas Watt De energietransitie De weg naar een toekomst zonder CO2
pp
lees minder

Deze aflevering gaat niet zozeer over een specifieke energiebron, maar over de hele energietransitie van fossiele brandstoffen en kernenergie naar een volledig hernieuwbare energievoorziening.

 

Dat zal alleen lukken als we verschillende energiesystemen tegelijkertijd inschakelen. Op dit moment speelt aardgas wereldwijd een hele grote rol in de energietransitie. Nog altijd een fossiele brandstof, maar aardgas verbranden stoot wel minder CO2 uit dan steenkool of olie verbranden.

 

In de VS is schaliegas booming business. Schaliegas is gas dat je uit gesteente haalt door dat gesteente te breken. In Europa gebeurt dat niet, omdat schaliegas winnen alleen kan door massaal chemicaliën in de bodem te spuiten om het gas eruit te krijgen. Met soms heel kwalijke gevolgen voor de omgeving. Meer en meer steden en zelfs landen zetten een echte deadline op een volledig hernieuwbare energievoorziening, zonder CO2-uitstoot.

 

Het Deense stadje Sonderborg wil tegen 2029 geen CO2 meer uitstoten, en ze zijn goed op weg om daarin te slagen. Maar niet alleen de mensen, maar ook de industrie kan een belangrijke rol spelen in de weg naar een toekomst zonder CO2.