Ga meteen naar video

Met Stefan Brijs

Wim Helsen nodigt interessante gasten uit voor een gesprek over hun favoriete tekst en de schoonheid van het geschreven woord.

 

Stefan Brijs kiest voor De tuinman en de koningin van Ramón J. Sender:

 

In de winter van 1936 was ik met mijn broer Manuel op everzwijnenjacht in Aragón. We waren te paard en spraken over de politiek. ‘Als de fascisten in opstand komen en winnen,’ zei hij, ‘schieten ze van ons beiden mij het eerst dood.’ Hij zei het glimlachend, zoals men al te ernstige dingen wel meer zegt.
Kort daarop brak de burgeroorlog uit en de fascisten behaalden de overwinning in de provinciehoofdstad waar hij burgemeester was. Er kwamen twee politieagenten bij hem thuis. Ze zeiden: ‘We hebben opdracht u te arresteren. U moet weggaan, we zullen zeggen dat we u niet gevonden hebben.’ Mijn broer Manuel antwoordde: ‘Ik heb geen reden om te vluchten. Ik ga niet. Jullie kunnen me arresteren als jullie willen.’ Zijn auto stond met benzine gevuld in de garage en vijftig mijl verder lag de Franse grens. […] Mijn broer vond het edeler te blijven en het gevaar onder de ogen te zien met zijn rustige glimlach van ‘honnête homme’. Een week later werd hij zonder vorm van proces doodgeschoten.

Winteruur Seizoen 4 Afl.18 van 77 Later kijken Favoriet
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op Whatsapp Deel via E-mail Kopieer url
Cultuur Langer dan een jaar beschikbaar

Hallo

Profiel Hulp nodig?

VRT-Profiel

Dag Gebruiker,

Je bent aangemeld met je VRT-Profiel.

Hallo

Aanmelden Registreren Hulp nodig?

Aanmelden

Kijk naar het beste van VRT, helemaal gratis!

Nog geen VRT-Profiel?

Registreren

Registreer je helemaal gratis om te genieten van het beste van VRT!

Heb je hulp nodig bij het registreren?

Feedback

Sluit Login Venster

Er is geen feedback survey actief.