N-VA en Bart De Wever scheren hoge toppen

Als het vandaag verkiezingen zouden zijn, dan haalt de N-VA een score van 10,1 procent. N-VA-voorzitter Bart De Wever scheert eveneens hoge toppen in de populariteitspoll van de Vlaamse politici. Dat blijkt uit een peiling van de VRT en De Standaard die werd afgenomen in de tweede helft van februari. CD&V en Open VLD strijden om het politieke leiderschap.
De breuk tussen CD&V en N-VA legt beide partijen geen windeieren. CD&V komt als grootste partij uit de peiling, met 20,5%, ondanks een klein verlies tegenover de vorige peiling in oktober (-0,5%). De partij belandt daarmee opnieuw op het niveau dat ze bij de federale verkiezingen van 2003 haalde.

De N-VA haalt 10,1%, dat is 3% meer dan bij de vorige peiling.

Samengeteld scoren de voormalige kartelpartners 0,4% beter dan bij de federale verkiezingen van juni 2007 en 4% meer dan bij de Vlaamse verkiezingen van 2004. Beide partijen komen dus sterker uit de breuk. Dat is vooral het geval voor de N-VA, die vooral misnoegde kiezers van CD&V lijkt aan te trekken.

CD&V voelt intussen de hete adem van Open VLD in haar nek. De Vlaamse liberalen krijgen 19,3% van de stemmen en evenaren daarmee hun verkiezingsresultaat van 2007 (19,2%).

CD&V en Open VLD zijn met deze resultaten vrijwel zeker van een gezamenlijke regeringsdeelname. Ze kunnen dan kiezen tussen de SP.A, Lijst Dedecker en de N-VA als coalitiepartner.

SLP op leven na dood, LDD stelt verwachtingen bij

Vlaams Belang is met 15,4% de derde partij. Ze verliest wel 3,9% tegenover de verkiezingen van 2007, maar wint 1,4% tegenover de vorige peiling. De partij zit ook een heel eind verwijderd van de score die ze bij de Vlaamse verkiezingen in 2004 haalde (24,3%).

De SP.A, zonder kartelpartner SLP, zakt verder weg naar 14,4%, dat is een verlies van 0,1% tegenover de vorige peiling en van 2,3% tegenover de verkiezingsuitslag.

Lijst Dedecker strandt op 11,8%. Vorige peiling haalde de partij nog een erg verrassende 16,2%. Dat cijfer wordt nu naar beneden bijgesteld. In vergelijking met haar verkiezingsresultaat van 2007 (6,6%) zet de partij wel een mooi resultaat neer.

SLP, voorheen VlaamsProgressieven, moet zich tevreden stellen met 0,6 procent, waarmee meteen de vraag kan worden gesteld wat de overlevingskansen zijn van de partij bij een stembusgang.

Groen! boekt ook deze peiling geen significante winst of verlies: de partij krijgt 7,3% van de stemmen, 0,1% minder dan vorige peiling en 0,9% beter dan bij de verkiezingen van 2007.

lees ook