Eerste geval van Mexicaanse griep in België

Bij een 28-jarige man uit Gent is Mexicaanse griep vastgesteld. Het gaat om het eerste bevestigde geval van het H1N1-griepvirus in België. De man is in quarantaine geplaatst in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, maar zijn toestand zou niet zorgwekkend zijn.
Het slachtoffer is een 28-jarige man uit de regio van Gent. Hij kwam net terug van een reis naar de Verenigde Staten, waar hij verbleef in New York en Chicago. Hij keerde op 11 mei terug naar ons land.

De man voelde zich meteen na zijn terugkomst onwel en ging naar de huisarts. Die stuurde een staal naar volksgezondheid en dat bleek positief te testen voor de Mexicaanse griep.

De man werd meteen overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Daar zijn een aantal bedden gereserveerd voor mogelijke besmettingen met het H1N1-griepvirus. Hij zou milde symptomen hebben en zijn toestand zou niet bepaald zorgwekkend zijn.

Symbolisch belang

Influenzacommissaris Marc Van Ranst minimaliseert het geval: "Over enkele dagen is de man genezen, en dat zal dan het einde zijn van het eerste geval van Mexicaanse griep in België. Dit speelt zich eigenlijk elke winter tienduizenden keren af in ons land, alleen wordt het nu veel beter geobserveerd."

"Dit is vooral een symbolisch belang denk ik. In Nederland zoekt men elke winter naar het eerste koekoekseitje en dat is natuurlijk ook van symbolisch belang. Dit is van dezelfde grootte van belang", zegt Van Ranst, die er aan toevoegt dat het abnormaal zou zijn als we in België geen gevallen zouden hebben.

Het geval bewijst volgens Van Ranst ook dat het toezicht dat onmiddellijk opgezet werd wel degelijk werkt.

De komende dagen zal de Vlaamse Gezondheidsinspectie verschillende familieleden, collega's en vrienden van de man aan een onderzoek onderwerpen. Van Ranst sluit niet uit dat er dog gevallen van Mexicaanse griep opduiken in België.

De Mexicaanse griep is reeds in alle buurlanden van België opgedoken, met uitzondering van Luxemburg.

Inmiddels deelt de Gentse schepen van Gezondheid Tom Balthazar mee dat de stad 8 zorgmeldpunten klaarmaakt om op te treden als de Mexicaanse griep zou toeslaan.

Reisadvies voor Mexico aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt inmiddels niet langer af om naar Mexico te reizen, maar raadt reizigers wel aan waakzaam te blijven.

Het reisadvies is aangepast na overleg met het ministerie van Volksgezondheid.

"De situatie is er iets meer onder controle", zegt Delphine Colard van Buitenlandse Zaken. "Het dagelijkse leven is opnieuw op gang gekomen. De mensen mogen zich verplaatsen en de scholen zijn weer geopend."

Meest gelezen