PTB+ doet ook mee

Waarschijnlijk klinkt de naam van Raoul Hedebouw niet erg bekend in de oren, maar daar kan verandering in komen.

Hedebouw is lijsttrekker in Luik voor de lijst PTB+ (Parti du travail de Belgique), waarvan hij ook de woordvoerder is. In Luik en omstreken wordt ernstig rekening gehouden met de verkiezing van deze Hedebouw, waardoor voor het eerst sinds zeer lange tijd opnieuw een kandidaat van uiterst-links in een parlement zou zitting hebben. In het Waalse parlement heeft zelfs nooit eerder een uiterst-linkse verkozene gezeteld.

Hedebouw is het prototype zelf van een nieuwe generatie bij PTB+. Van oorsprong is dit de opvolger van de vroegere communistische partij, maar de PTB onderging een verjongingsoperatie, gooide het eigen ideologisch Groot Gelijk open, voegde een + aan de partijnaam toe, en ging op zoek naar jonge, aantrekkelijke kandidaten. PTB+ blijft daarnaast een nationaal-Belgische partij (maar moet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aparte Vlaamse en Franstalige lijsten indienen).

Hedebauw is perfect tweetalig, en spreekt Nederlands met zijn ouders, in Herstal ingeweken migranten uit Vlaanderen.
Maar niet alleen dank zij de verjonging van de PTB+ maakt Hedebauw kans. Als hij verkozen wordt mag hij in de eerste plaats het verkalkte gedeelte van de Parti Socialiste dankbaar zijn. Men heeft in Wallonië blijkbaar genoeg van de heren Donfut, Despiegeleer (deze gewezen schepen van Charleroi staat deze week opnieuw voor de rechter), Van Cauwenberghe, Lizin en consoorten. Niet alleen de MR, of Ecolo, en in mindere mate CdH kunnen hier baat bij hebben, maar ook uiterst-links. Misschien is in Wallonië zelfs een versnippering van lijsten op komst.

Hedebauw is met zijn PTB+ immers geen alleenloper. In Wallonië werden voor deze verkiezingen niet minder dan 165 lijsten ingediend (en 33 in Brussel, waaronder 12 Vlaamse, 73 in Vlaanderen). De meeste van deze lijsten in Wallonië zijn eerder links georiënteerd, links van de PS. Van al deze lijsten heeft PTB+ het meest uitgesproken profiel. De lijst kan ook in Brussel voor verrassingen zorgen.

Guido Fonteyn

Walloniëkenner en ex-journalist van De Standaard Guido Fonteyn schrijft al een hele tijd een wekelijks commentaarstuk voor onze site. In de aanloop naar de verkiezingen publiceert hij op woensdag en op vrijdag een bijdrage over de campagne in Wallonië en Brussel.

lees ook