Krant De Morgen verschijnt dinsdag niet

De krant De Morgen zal dinsdag niet verschijnen. Het personeel staakt uit protest tegen de lijst van 13 werknemers die ontslagen zullen worden. De directie maakte de namen afgelopen weekend bekend.
De beslissing om te staken werd genomen met een meerderheid van 63 stemmen. Acht mensen stemden tegen en drie onthielden zich.

"Met deze staking willen we protesteren tegen de lijst en onze solidariteit betonen met de collega's die ontslagen zullen worden", zegt journaliste Liesbeth Van Impe. "Het is ook een uiting van het geschonden vertrouwen van de redactie in de hoofdredactie".

De directie van De Persgroep maakte afgelopen weekend de lijst bekend met de namen van de 13 werknemers die ontslagen worden.

Daarbij zijn zes journalisten, onder wie columnist Bernard Dewulf, fotograaf Filip Claus en sportjournalist Hans Vandeweghe. Er worden ook drie eindredacteurs, twee lay-outers en twee mensen van de fotoredactie ontslagen.
De redactie ziet de lijst als een afrekening met werknemers die zich sterk tegen de bezuinigingen bij De Morgen hebben verzet.

Het personeel kan zich "niet vinden in de keuze van de werknemers die ontslagen zijn omdat dit de kwaliteit van de krant in gevaar brengt", zo luidt het in een mededeling.

De staking blijft voorlopig beperkt tot één dag. Het personeel vraagt de directie en hoofdredactie om stappen te ondernemen "om het noodzakelijke vertrouwen en gezag te herstellen".

Het is de eerste keer in de woelige geschiedenis van De Morgen dat er geen krant zal verschijnen. Het personeel verontschuldigt zich daar uitdrukkelijk voor bij de lezers en hoopt op begrip.

Directie betreurt de staking

De directie van De Persgroep betreurt de staking. "We hebben begrip voor de emoties rond de ontslagen", zegt directeur-generaal Rudy Bertels.

"Maar we hopen dat hiermee een periode van onzekerheid voor het personeel van De Morgen wordt afgesloten en vertrouwen erop dat de positieve lijn van de krant op de lezersmarkt verder doorgroeit".

"Een dag zonder De Morgen is sowieso een drama", zegt algemeen hoofdredacteur Klaus Van Isacker, "maar ik hoop dat we hierna opnieuw gewoon kranten kunnen gaan maken".

Meest gelezen