"Het gaat over een regering met of zonder SP.A"

SP.A-kopstuk Louis Tobback zegt dat het sinds dit weekend heel duidelijk is geworden wat de inzet is van de Vlaamse verkiezingen: "een regering met of zonder de socialisten". Dat zei hij in De ochtend 09. Hij reageert daarmee op uitspraken van onder anderen Karel De Gucht (Open VLD).
De Gucht liet zich dit weekend ontglippen dat de SP.A niet de meest voor de hand liggende coalitiepartner is voor zijn partij én dat na de verkiezingen ook op federaal niveau een andere coalitie mogelijk is. Volgens Tobback, intussen de 70 voorbij en lijstduwer bij de opvolgers voor het Europees Parlement, "bevestigt dit wat tot op heden sommigen wilden betwisten, namelijk dat het gaat over een regering met of zonder socialisten".
Tobback is van mening dat de socialisten meer dan ooit nodig zijn in die regering. "Die keuze is in tijden van welvaart en luxe geen probleem, maar op het ogenblik dat je gaat moeten beslissen wie gaat opdraaien voor de kosten van de crisis, is het voor zeer veel mensen absoluut noodzakelijk dat de socialisten er bij zijn."

Vraag is of de kiezers dat ook zo zien, in de peilingen doet de SP.A het immers allesbehalve goed. "We hebben het spel eerlijk gespeeld, dit zou normaal een verkiezing moeten zijn die gaat over het Vlaams Parlement en dus over Vlaamse aangelegenheden. Nu wordt het zeer duidelijk sinds het weekend dat het bijlange niet alleen meer gaat over wat in de Vlaamse regering zal gebeuren, maar dat alles wel degelijk samenhangt."

Voor Eric Van Rompuy (CD&V), die de derde plaats bezet op de Vlaams-Brabantse lijst voor het Vlaams Parlement, hangt alles af van de uitslag van de verkiezingen. "We willen de sterkste partij zijn en de verkiezingen winnen. Een voorkeur voor een coalitiepartner is er natuurlijk niet. Alle opties moeten openliggen."

"Geen kwestie van fatsoen, maar lomp"

Ook politiek fatsoen staat deze verkiezingen hoog op de agenda. Vooral het jobhoppen en partijhoppen binnen de politiek is heel wat mensen een doorn in het oog. En gelijk hebben ze, zegt federaal minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD), lijstduwer bij de opvolgers op de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement en 7e bij de opvolgers op de Europese lijst. Volgens hem ligt de oplossing voor het probleem voor de hand: samenvallende verkiezingen. "Dat zou veel duidelijker zijn. Dat is wat we al jaren zeggen."
Van Quickenborne veranderde zelf verschillende keren van partij. Tobback en Van Rompuy daarentegen zijn hele trouwe partijsoldaten. "Het komt bij mij niet op om van partij te veranderen, zelfs al ben ik het met die partij oneens", aldus Tobback. Hij had het ook heel openlijk moeilijk met de overstap van Bert Anciaux naar de SP.A, vooral met het feit dat hij zijn ministerpost heeft meegenomen. "Slecht voor het imago van de politiek", klinkt het. "Maar ik ga me daar niet verder over uitlaten nu."

Het feit dat enkele van zijn partijgenoten in de media al gesolliciteerd hebben naar ministerposten, vindt Tobback niet onfatsoenlijk, maar gewoon "lomp". "Het is niet onfatsoenlijk om ambities te hebben. Maar ik ben voor het standpunt van Stevaert, die altijd zei dat wie kandidaat is het nooit zal worden." Daarmee geeft hij onder anderen een sneer naar Freya Van den Bossche, die openlijk naar een post hengelde. "Ik vind het lomp om tegen de mensen te zeggen: stem en ik word minister. Het is dom om dat te doen."

De weg naar 7 juni is geplaveid met bikkelharde moddergevechten, vooral aan de andere kant van de taalgrens. Hebben de politici op dat gebied minder fatsoen dan vroeger? Nee, zegt Van Rompuy. "In de jaren 80, toen Louis Tobback fractieleider was in de Kamer, noemde die de premier een strontvlieg. Tobback was degene in de Kamer met de meest onomwonden vernietigende uitspraken over de anderen. Dat is allemaal niet nieuw."

lees ook