"Ik ben een deel van mijn jeugd kwijt"

"De daders van de steekpartij gaan sowieso vrijuit." Dat heeft advocaat Jef Vermassen gezegd na de eerste zitting op het proces over Simon Wijffels. Die jongen werd zo'n 2 jaar geleden neergestoken aan school.
De beklaagden, 2 Oekraïense broers, werden vorig jaar het land uitgewezen na een mislukte asielaanvraag en vertrokken naar Israël. Vreemdelingenzaken was uit het oog verloren dat de 2 nog moesten verschijnen voor de rechtbank.

Op de eerste zitting was er dan ook vooral kritiek op de vlucht van de beklaagden. "Welke maatregel de rechter ook zal nemen, het zal zonder effect zijn", zegt advocaat Jef Vermassen.

"We hadden gewaarschuwd dat ze zich aan het proces wilden onttrekken, maar konden er toch vandoor gaan met de noorderzon. Ze zijn gedurende het onderzoek inderdaad een tijdlang in een instelling geplaatst, maar ze gaan nu in elk geval vrijuit."

De advocaten van de beklaagden hadden geen instructies gekregen van hun cliënt. Daarom werd de zaak bij verstek behandeld.

De uitspraak van de rechter volgt over 4 weken. De jeugdrechtbank kan geen straffen opleggen, maar neemt maatregelen tegen minderjarigen. Als de broers schuldig worden bevonden aan poging tot moord, kunnen ze worden opgesloten in een gesloten instelling. Zolang ze in Israël blijven, kan de straf wel niet worden uitgevoerd.

Wijffels: "Vind dat ze me in de steek laten"

Slachtoffer Simon Wijffels reageerde ontgoocheld. "Ze tonen geen medelijden met mij. De broers waren te laf om te blijven voor hun proces en zullen geen straf krijgen. Ik heb het gevoel dat ze me in de steek laten."

De jongen draagt de gevolgen van de steekpartij nog steeds met zich mee. "Het gaat langzaamaan beter met mij, maar ik ben dezelfde niet meer sinds de feiten. Ik ben een deel van mijn jeugd kwijt."

"Het zou beter zijn geweest voor mij als ze beiden op de beklaagdenbank hadden gezeten. Een straf zou een opluchting zijn zodat ik alles kan afsluiten. Er was niets plezant aan wat ik heb meegemaakt. Ik heb alle aandacht nooit gezocht."