"Ik ben vanavond tien kilo afgevallen"

Vineta Sareika uit Letland en Choi Ye-Eun uit Zuid-Korea hebben de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool geopend. Sareika beleefde een moeilijke avond en kon het Canvaspanel niet helemaal bekoren. Choi Ye-Eun maakte een sterkere indruk, maar dirigent Gilbert Varga maakte het haar niet gemakkelijk tijdens haar opvoering van "Concerto n1" van Dmitry Shostakovich.
De finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd is van start gegaan met twee vrouwelijke finalistes. Vineta Sareika beet de spits af met "Vioolsonate (1922)" van Leos Janacek. Het Canvaspanel met Otto Derolez, de concertmeester van Brussels Philharmonica en de violisten Rudolf Werthen en Paul De Clerck reageerde verrast op haar keuze.
"De sonate van Janacek is een heel intiem stuk dat moeilijk tot zijn recht komt in zo een grote zaal. Toch was dit een heel moedige keuze en heeft ze het fantastisch gedaan", klonk het.

De opvoering van het opgelegde stuk van de Zuid-Koreaanse componiste Cho Eun-Hwa, "Agens", bekoorde minder. "Ik heb niet begrepen waar Vineta Sareika naartoe wou met het stuk", aldus Paul De Clerck. Otto Derolez begreep niet waarom net dat stuk het opgelegde stuk in deze finale is. "Het is een goedkoop stuk dat niet tot zijn recht komt", oordeelde hij.

De 23-jarige Vineta Sareika stond meer dan anderhalf uur op het podium in Bozar. Toen ze met het Nationaal Orkest van België "Concerto in H op.61" van Edward Elgar speelde, waren er tekenen van vermoeidheid merkbaar. "Het is geen gemakkelijk stuk dat ze gekozen heeft. Haar vertolking bevatte geen Brits flegma, iets wat onontbeerlijk is in dit werk van Elgar."

De violiste die in Brussel studeert was na afloop moe maar voldaan. "Ik ben vanavond tien kilo afgevallen. Ik wou het stuk van Elgar absoluut spelen, ook al is het al 24 jaar geleden dat het nog eens opgevoerd werd in deze wedstrijd. Ik heb mijn limieten opgezocht", besloot Vineta Sareika.

"Dirigent verpest het geheel"

De Zuid-Koreaanse Choi Ye-Eun maakte meer indruk op het Canvaspanel. Haar vertolking van "Sonate n1 in A op.13" van Gabriel Fauré klonk voortreffelijk. "Als je op 21-jarige leeftijd zo kan spelen ben je een grote dame, er kwamen 1.000 kleuren uit de viool", aldus Otto Derolez.
Choi Ye-Eun deed het Canvaspanel zijn mening over het opgelegde stuk herzien. "In haar versie klinkt "Agens" heel anders. Het was precies niet hetzelfde stuk dat ik gehoord heb", zei Paul De Clerck.

De Zuid-Koreaanse sloot de eerste finaleavond af met haar versie van "Concerto n1 in La op.77" van Dmitry Shostakovich. "Ze heeft het prachtig gespeeld, maar de violiste was niet zo zeker als tijdens haar opvoering van de vorige twee stukken. De dirigent was niet altijd even handig", aldus Otto Derolez.

Rudolf Werthen ging nog een stap verder in zijn kritiek op dirigent Gilbert Varga. "De dirigent heeft het geheel verpest. Choi Ye-Eun was wondermooi begonnen, maar daarna moest ze vechten tegen het tempo. De dirigent heeft haar uit haar concentratie gebracht", was Werthen onverbiddelijk.

Twaalf laureaten strijden om de ereplaatsen in de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2009. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de winnaar van de muziekwedstrijd bekendgemaakt in Bozar.