"Opdrachten voor federale collega's is theater"

Bart Tommelein (Open VLD) vindt niet dat het Vlaams Parlement zich bezig moet houden met staatshervorming, wat een federale bevoegdheid is. Dat heeft hij gezegd in het radioprogramma Vandaag. Onderwerp was de rol van het parlement.
Tommelein heeft nu nog een zitje in het federaal parlement, maar is lijsttrekker in West-Vlaanderen voor het Vlaams Parlement. De politicus uit Oostende kwam een aantal maanden geleden vaak in de media toen hij voorzitter was van de parlementaire onderzoekscommissie die moest nagaan of de scheiding der machten overtreden werd in de Fortis-affaire.

Die commissie kwam vaak onder vuur te liggen omdat ze het slachtoffer werd van partijpolitieke spelletjes en omdat de meerderheidspartijen duidelijke afspraken hadden gemaakt dat de federale regering niet in gevaar mocht komen. Tommelein erkent dat de commissie enkel tot voorbarige conclusies is gekomen, maar is er van overtuigd dat het gerechtelijke onderzoek binnenkort vruchten zal afwerpen.

De politicus zal naar eigen zeggen "zeker" zijn zitje opnemen in het Vlaams Parlement. Daar zal hij echter niet meedoen aan het communautaire opbod tussen parlementsleden om de "stoerste Vlaming" uit te hangen. 

"Ik heb er problemen mee als men in het Vlaams Parlement begint te praten over bevoegdheden die ze toch niet hebben, zoals staatshervorming", aldus Tommelein, "Opdrachten geven vanuit het Vlaams Parlement aan federale collega's is theater".

Het feit dat hij nu overstapt naar het Vlaams Parlement vindt de politicus geen kiezersbedrog, omdat hij duidelijk heeft gemaakt dat hij effectief zijn zitje zal opnemen. "Er moet een wet komen waardoor je automatisch ontslag neemt uit een parlement als je op een lijst staat voor een andere", aldus de politicus die de vraag van zijn partij herhaalt om verkiezingen in de toekomst te laten samenvallen.

lees ook