"Vlamingen blijven Electrabel trouw"

Maar zes procent van de Vlamingen is vorig jaar van energieleverancier veranderd. Dat blijkt uit het jaarverslag van de VREG, de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt.
Electrabel levert nog altijd energie aan 7 op de 10 Vlamingen. Van de concurrentie die in theorie bestaat, is dus weinig te merken in de praktijk.

Vreemd, zegt de VREG, want er zijn heel wat mensen ontevreden. Vorig jaar waren er ruim een kwart meer klachten dan in 2007. Voor veel mensen loont het bovendien wel degelijk de moeite om op de markt op zoek te gaan naar het goedkoopste tarief. Alleen, bijna niemand doet dat ook. 

De VREG kijkt ook kritisch naar de recente fusies op de energiemarkt en vreest voor nog meer concentratie bij grote bedrijven. Uit het jaarverslag blijkt ook dat de energieprijzen in 2008 spectaculair zijn gestegen, voornamelijk door de hogere grondstofprijzen.

Vorig jaar is ook de plaatsing van zonnepanelen explosief toegenomen.