Belgica-mossel op 4 juni in de viswinkel

De Belgische mossel "Belgica" zal vanaf 4 juni bij de groothandelaars liggen. De oogst zou ook veel groter zijn dan vorig jaar, door een samenwerking met kwekers aan de grens met Nederland.
Vorig jaar maakte de Belgica-mossel nog een valse start. Het Federaal Voedselagentschap moest de schelpdieren uit de rekken halen omdat er giftige stoffen waren aangetroffen.

"Deze keer zijn de mosselen nu al van uitstekende kwaliteit met een zeer uitgesproken zeesmaak en heerlijk succulent mosselvlees", prijst eigenaar Kenneth De Gruyter zijn oogst aan.

De oogst ligt dit jaar ook hoger dan vorig jaar omdat de firma samenwerkt met enkele Nederlandse kwekers uit de grensstreek. Die werken op zo'n 25 kilometer van het Belgische bedrijf en cultiveren identieke mosselen via hangcultuur.

De producent wil de oogst volgend jaar nog verhogen en heeft in het begin van de maand al extra pontons in zee geplaatst. "Mosselen via hangcultuur hebben een dunnere schelp en meer vlees. Door de grote hoeveelheid voedsel in de Noordzee groeien ze sneller en krijgen ze de zilte zeesmaak", zegt De Gruyter.

De mossel wordt alleen verkocht aan restaurants en viswinkels. Zo wil de producent het gastronomische aspect van het product benadrukken.  Om de Belgica-mossel te promoten, worden binnenkort 20.000 brochures verspreid met daarop de restaurants en winkels waar de mossel te verkrijgen is.