Jongens grotere snoepers dan meisjes

Jongens snoepen meer dan meisjes. Uit een onderzoek van de universiteit van Kopenhagen blijkt dat meisjes beter ontwikkelde smaakpapillen hebben dan jongens. Dit heeft als gevolg dat jongens meer voedsel willen met een sterke zoete smaak dan meisjes.
Voor het onderzoek werden 9.000 schoolkinderen ingeschakeld. Zij kregen een aantal lekkernijen aangeboden, net als een vragenlijst over hun eetgewoonten. Hieruit blijkt dat de smaak zich rond het dertiende levensjaar plots ontwikkelt doordat kinderen zich in die levensfase bewust worden van zure smaken en minder snel geneigd zijn naar zoetigheden te grijpen.
Dit moet verklaren waarom vooral vrouwelijke tieners vaak niet kieskeurig zijn over wat ze eten. Door hun verfijndere smaakorgaan zijn meisjes gevoeliger voor zachte smaken, jongens verkiezen dan weer smaken die sterker en extremer zijn.

Volgens Bodil Allesen-Holm, het hoofd van het onderzoek, wijzen de resultaten erop dat het “mogelijk moet zijn om voor jongens gezondere snacks te bedenken door die een iets zuurdere en extremere smaak te geven.”

lees ook