Karadzic vraagt tribunaal hem vrij te laten

In Den Haag heeft de van oorlogsmisdaden verdachte Radovan Karadzic zijn vrijlating gevraagd aan het Joegoslavië-tribunaal. Hij wil dat het proces tegen hem wordt gestaakt.
Dat heeft zijn raadsman Peter Robinson bekendgemaakt in Den Haag (grote foto). Karadzic blijft volhouden dat er bewijzen zijn van een akkoord met de toenmalige Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke. Die zou hem immuniteit beloofd hebben als hij zich terugtrok uit het politieke en openbare leven, wat hij ook gedaan heeft.
Holbrooke (kleine foto) heeft destijds het vredesakkoord voor Bosnië onderhandeld. Hij heeft al ontkend dat er zo'n deal met Karadzic bestaat. Onlangs is hij door president Obama benoemd tot speciale gezant voor Afghanistan en Pakistan.

Radovan Karadzic was tijdens de Bosnië-oorlog de politieke leider van de Bosnische Serviërs. Hij wordt beschuldigd van de opdracht tot moord op duizenden moslims.