Kernproef Noord-Korea wereldwijd afgekeurd

Noord-Korea heeft een nieuwe ondergrondse kernproef gehouden. Het land zou ook drie korteafstandsraketten hebben afgevuurd. De VN-Veiligheidsraad komt later vandaag in spoedzitting bijeen.
De ondergrondse kernproef werd vannacht het eerst gemeld door het Zuid-Koreaanse persbureau. Tegelijk was een aardschok opgetekend van 4,7 op de schaal van Richter, op bijna 400 kilometer ten noorden van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Even later bevestigde Noord-Korea het nieuws. Het wil zijn nucleaire afweer versterken, zo luidde het. In 2006 had Noord-Korea al een eerste kernproef gehouden.
Het communistische regime had gewaarschuwd dat het opnieuw met kernproeven zou beginnen nadat de VN-Veiligheidsraad de test van een Koreaanse langeafstandsraket begin april had veroordeeld. Pyongyang zou naast de kernproef ook drie korteafstandsraketten hebben afgevuurd.

Reacties

De nieuwe kernproef wordt over de hele wereld afkeurend onthaald. Volgens VN-secretaris Ban Ki-moon gaat het om een duidelijke schending van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. De Veiligheidsraad komt vanavond in spoedzitting bijeen om de zaak te bespreken.
De Amerikaanse president Barack Obama beschuldigt Noord-Korea ervan de internationale gemeenschap uit te dagen. "Het gevaarlijk gedrag van Noord-Korea verantwoordt actie door de internationale gemeenschap", zegt Obama in een mededeling.

Ook de Europese Unie veroordeelt de kerntest. "Dit is een flagrante schending van resolutie 1718 van de VN-Veiligheidsraad", zegt Javier Solana, de Hoge Vertegenwoordiger voor de buitenlandse politiek van de EU. "Deze onverantwoorde daad rechtvaardigt een hard antwoord van de internationale gemeenschap", aldus Solana.

Ook Rusland en zeker China, in het verleden nog bondgenoten van Noord-Korea, hebben geen goede woorden over voor de Koreaanse kernproef. Peking roept de Koreanen op om hun verplichtingen tegen de internationale gemeenschap na te komen en zich te onthouden van elke actie die de toestand nog erger zou maken. Volgens Rusland brengt de kernproef de veiligheid en de stabiliteit in de hele regio in gevaar.