Mondmaskertjes op basis van Bajkonoer

Een zieke cameraman heeft ophef veroorzaakt op de basis Bajkonoer, in Kazachstan, waar woensdag de raket met astronaut Frank De Winne naar het ISS wordt gelanceerd. De Russische autoriteiten, de Mexicaanse griep indachtig, namen het zekere voor het onzekere en hebben de man naar het ziekenhuis gestuurd.
De cameraman had enkele uren geleden oog in oog gestaan met De Winne en de twee kosmonauten die woensdag naar het ISS vertrekken. Dat gebeurde bij een plant-een-boomactie voor het hotel waar de drie verblijven (foto bovenaan).

Toen even later bleek dat de cameraman koorts had gekregen, aarzelden de autoriteiten niet. Er kwam een dokter naar het perscentrum, en de cameraman in kwestie werd naar het ziekenhuis gestuurd om uit te maken waar hij precies aan leed. Intussen is gebleken dat de cameraman alleen maar een verkoudheid heeft.

De andere journalisten konden hun werk gewoon voortzetten. Morgen zullen ze wel een mondmaskertje moeten opzetten telkens als ze de perszaal verlieten en er zal ook een dokter aanwezig.

Frank De Winne en zijn twee collega's, Roman Romanenko en Robert Thirsk, zitten al sinds enige tijd in quarantaine, in voorbereiding op hun vertrek. De boompjesplantactie was hun enige "uitstapje".