Proces Ghislenghien uitgesteld tot 15 juni

In Doornik is het proces over de gasramp van Ghislenghien meteen na de start uitgesteld tot 15 juni. De enorme gasontploffing kostte het leven aan 24 mensen, 132 anderen raakten gewond.
Op 24 juni 2004 raakt een graafmachine een ondergrondse gasleiding van netbeheerder Fluxys op een bedrijventerrein in Ghislengien nabij Ath in Henegouwen. Het incident wordt gesignaleerd, maar niet opgevolgd.
Op 30 juli 2004, om 6.30 uur 's ochtends, wordt een gaslek vastgesteld. Pas om 8.15 uur werden de hulpdiensten op de hoogte gebracht. Als politie en brandweer om 8.30 uur ter plaatse komen, heerst er chaos op de werf. Van een georganiseerde evacuatie is geen sprake.

Om 8.55 uur ontploft het overgebleven gas in de leiding. De knal veroorzaakt een enorme steekvlam (kleine foto), de trillingen worden tien kilometer verder gevoeld. De vuurbal verbrandde alles en iedereen in de buurt. Onder de slachtoffers zijn er ook vijf brandweermannen.

Het proces zal een half jaar duren, maar na een kort proceduredebat is het meteen uitgesteld tot 15 juni omdat enkele beklaagden meer tijd willen om het dossier in te kijken.