Rijkste Rus betaalt belastingen nu in Siberië

Michail Prochorov, de rijkste man van Rusland en directeur van het investeringsfonds Onexim, heeft zich laten domiciliëren in een dorp in Centraal-Siberië. Dat komt de plaatselijke begroting ten goede, want Prochorov zal er 680 miljoen dollar inkomstenbelasting betalen.
De oligarch, die tot nog toe gedomicilieerd was in Moskou, liet zich op 20 april officieel domiciliëren in het dorpje Erouda, in de regio Krasnojarsk, en heeft zijn inkomstenaangifte voor 2008 ingevuld binnen de wettelijke termijn, die afloopt op 1 mei.

"Ik meen dat het rechtvaardig is dat ik mijn belastingen betaal in de streek waar ik mijn geld verdiend heb en hoop dat een deel ervan gebruikt zal worden voor sociale noden", zei Prochorov.

Prochorov, wiens fortuin 9,5 miljard dollar bedraagt (daarmee staat hij op rang 24 in de lijst van de rijkste mensen volgens het magazine Forbes), verkocht vorig jaar 50 procent van de aandelen van de maatschappij KM-Invest aan zijn voormalige zakenpartner Vladimir Potanin voor een bedrag van 5 miljard dollar.

lees ook