Scientology-kerk staat terecht in Parijs

In Parijs is een proces gestart tegen de Franse tak van de Scientology-kerk. Terecht staan het hoofdkwartier en de boekwinkel van de beweging in Parijs (foto) en zes leiders. Ze worden verdacht van georganiseerde fraude en het onwettig verkopen van geneesmiddelen.

Ze kunnen een boete van 5 miljoen euro krijgen en verplicht worden hun activiteiten te staken. Dat zou in de praktijk neerkomen op de ontbinding van Scientology in Frankrijk.

De zaak draait rond een klacht van een vrouw die bij Scientology terechtkwam nadat ze op straat door Scientology-leden benaderd was om een "persoonlijkheidstest" te doen. In enkele maanden tijd betaalde ze daarna 21.000 euro aan Scientology voor boeken, "zuiverende" vitaminekuren en saunasessies en een "e-meter" om haar spirituele vooruitgang te meten.

Er zijn nog andere klachten van mensen die verklaarden dat ze honderdduizenden euro's uitgaven aan soortgelijke zaken en dat leden van Scientology hen onder druk zetten om rekeningen te betalen en zelfs om leningen af te sluiten. De klagers werden door de psychologische experten in de zaak omschreven als "kwetsbaar".

Scientology werd in 1954 gesticht door de science fiction-schrijver L. Ron Hubbard. In de Verenigde Staten wordt de beweging erkend als een religie en telt ze tal van beroemdheden zoals Tom Cruise en John Travolta onder haar leden. In Frankrijk geniet de beweging een dergelijke bescherming niet en is Scientology al eerder veroordeeld wegens het schenden van de privacy-wetgeving. Een aantal leden werden ook al veroordeeld wegens fraude.

Een woordvoerder van Scientology zei dat de vrijheid van godsdienst op het spel staat op het proces. "Er zijn 45.000 Scientologisten in Frankrijk en Scientology is al 50 jaar lang aanwezig in ons land", zo zei hij. "We hebben helemaal niet de intentie om toe te laten dat onze fundamentele rechten vertrappeld worden".