Sojoez-raket in Bajkonoer toch rechtgezet

Op de basis Bajkonoer in Kazachstan is de Sojoez-raket rechtgezet die Frank De Winne de ruimte in moet brengen. Door de hevige rukwinden kon dat vanmorgen vroeg niet, waardoor de missie vertraging dreigde op te lopen.
Even voor 7 uur plaatselijke tijd (3 uur Belgische tijd) kwam uit de Sojoez-montagehal het treinstel buiten rijden dat de 49 meter lange raket horizontaal naar het lanceerplatform brengt.

Toen de trein op het platform was aangekomen, begonnen technici meteen de werkzaamheden om de raket verticaal op te stellen. Maar dat duurde niet lang. Al in de loop van de nacht waren op Bajkonoer hevige en ijzige rukwinden komen opzetten.

De lanceerverantwoordelijken beslisten na een eerste opschorting met een uur de operatie tot zeker 14 uur Belgische tijd uit te stellen. Maar nu is de raket dan toch rechtgezet.