Treinverkeer is verstoord door acties

In totaal zijn deze voormiddag 34 treinen geschrapt door een staking van treinbegeleiders in verschillende stelplaatsen in ons land. Vijf andere werden deels geschrapt. De treinbegeleiders eisen een betere vertrekprocedure na de incidenten van afgelopen weekend.
Zaterdag mondde een discussie tussen een treinbegeleider en een passagier uit in een drama. De trein wilde net vertrekken en alle deuren, op die van de conducteur na, waren al gesloten. Een bejaarde man wilde met zijn gezin nog op de trein, maar dat liet de controleur niet toe.

Beide mannen kwamen door de schermutselingen onder de vertrekkende trein terecht. De passagier verloor een deel van zijn voet, de treinbegeleider was er erger aan toe en verloor beide benen.

De treinbegeleiders vragen nu dat de vertrekprocedure van de treinen wordt veranderd. In Gent-Sint-Pieters hielden de treinbegeleiders een symbolische actie. Daardoor waren er verschillende treinen naar Brussel afgeschaft.

In Wallonië werd er rond de middag nog gestaakt door de begeleiders van de stelplaatsen in Luik, Bertrix, Aarlen en Jemelle. Voor de begeleiders in Luik werd intussen wel vervanging gevonden, zodat het verkeer er zo goed als normaal verloopt.

Annuleringen en vertragingen zijn er nog vooral op de lijnen vanuit Namen naar Luxemburg en de omgeving van Luik, meldt Infrabel.