"Still walking" is een waar juweeltje

Op het voorbije Filmfestival van Cannes had de Japanse cineast Hirokazu Kore-Eda al een nieuwe film mee, de bizarre fabel "Air doll". Het Belgische publiek mag intussen eindelijk kennis maken met het vorige (en eerlijk gezegd veel meer geslaagde) werkstuk van de regisseur. Kore-eda is altijd al een meester geweest van de kleine details, de haarfijn geobserveerde kleinigheden die een verhaal geloofwaardig maken, en die gave blaast ook "Still walking" tot leven.
De situatie is simpel. Zoals elk jaar houdt het gezin Yokoyama een reünie bij vader en moeder. Vader Shohei is met pensioen maar kan zijn carrière als dokter geen vaarwel zeggen.
“Hij wil nog steeds aangesproken worden met "dokter"", verklapt moeder Toshiko aan het begin van de film. Zij is de typische huisvrouw, de figuur die alles in goede banen leidt en er (min of meer) voor zorgt dat iedereen zich goed voelt.

Dochter Chinami staat haar zoals de traditie het betaamt bij in de keuken, waar ze zich ontfermen over menu's van vele gangen en intussen honderduit tetteren en roddelen.

En dan is er nog zoon Ryota, die al een tijdje niet meer in de buurt woont en eigenlijk niet veel zin heeft in de reünie. “Er is zo weinig om met hen over te praten,” zucht hij op de heenreis tegen zijn nieuwe echtgenote Yukari.
Een van de grote troeven die "Still walking" met brio uitspeelt, is dat de dialogen voortdurend rond de trauma’s en onderliggende verwijten dansen en er toch alles over vertellen.
Er is namelijk een heel goeie reden waarom het gezin altijd op dezelfde dag samen komt, en die reden zorgt al jaren voor spanningen tussen Shohei en Ryota.

Het vergt een subtiele en fijngevoelige hand om zo een verhaal boeiend te houden, maar Kore-Eda stelt geen moment teleur. Integendeel, hij geeft je het gevoel alsof je mee uitgenodigd bent op het feest. Dat komt onder meer omdat de film zich voor het grootste stuk beperkt tot een tijdspanne van 24 uur, maar het heeft ook alles te maken met Kore-Eda’s eenvoudige verteltalent. Een waar juweeltje.

Ruben Nollet

Still walking (Jap)

regie Hirokazu Kore-Eda
met Abe Hiroshi, Harada Yoshio, Hayashi Ryoga, Kato Haruko, Kiki Kirin, Natsukawa Yui
release woensdag 27 mei 2009