"Vlaamse pendelaars zijn woekerend ongedierte"

Vlaams Belang heeft een klacht ingediend tegen de Facebookgroep "Bruxelles: élargie, libérée et surtout francisée". De groep noemt Vlaamse pendelaars die in Brussel komen werken "woekerend ongedierte". Voorzitter Bruno Valkeniers spreekt van "anti-Vlaams racisme".
De Facebookgroep "Bruxelles: élargie, libérée et surtout francisée (Brussel: uitgebreid, bevrijd en vooral verfranst) pleit voor een Brussel waar FDF-voorzitter Olivier Maingain de leiding heeft.

Volgens Vlaams Belang is de Facebookpagina "een sterk staaltje van anti-Vlaams racisme". Zo omschrijft de groep Vlaamse pendelaars als "woekerend ongedierte, die we elke ochtend de Brusselse arbeidsmarkt zien overspoelen om 's avonds terug te keren en hun geld af te geven aan de vijand".

Vlaams Belang stapte eerst naar het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, maar kreeg daar geen gehoor en dient nu dus een klacht in bij een rechter. De partij is verontwaardigd dat het Centrum geen gevolg geeft aan een klacht omdat het om een taalkwestie zou gaan waarvoor het Centrum niet bevoegd is. Voor Vlaams Belang gaat het wel degelijk om het stigmatiseren van een bevolkingsgroep, in casu de Vlamingen.

De Facebookgroep heeft momenteel 90 leden, onder wie ook verschillende FDF-kandidaten zoals Caroline Persoons en Amina Derbaki Sbaï. Persoons heeft zich intussen uitgeschreven uit de groep. Ze is naar eigen zeggen geschrokken van de taal op de pagina. De tekst die er nu op staat, is veranderd, zegt ze. Toen ze lid werd van de groep stond er volgens haar iets helemaal anders.

UF neemt afstand van de groep

Het Union des Francophones, dat kandidaat is in Vlaams-Brabant, neemt afstand van de haatdragende woorden op de bewuste facebookgroep. Lijsttrekker Christian Van Eyken, het enige Franstalige parlementslid in het Vlaams Parlement, is geschrokken van de harde anti-Vlaamse taal van de facebook-groep.

"Ik vind dat Vlamingen die in Brussel komen werken even goed mogen komen werken", zegt Van Eyken. De Vlamingen zouden dan wel een deel van hun belastingen in Brussel kunnen betalen, klinkt het.

lees ook