Aung San Suu Kyi pleit onschuldig op proces

In Myanmar is oppositieleidster Aung San Suu Kyi vandaag voor de rechter verschenen. Ze ontkende dat ze de regels van haar huisarrest zou hebben geschonden, pleitte onschuldig en bedankte bij het buitengaan de buitenlandse diplomaten voor hun aanwezigheid (foto).
Suu Kyi kwam, in eenvoudige traditionele kleding, de rechtszaal in de beruchte Insein-gevangenis (kleine foto: een wegversperring bij de gevangenis) binnen en beantwoordde gedurende dertig minuten zelfverzekerd een tiental vragen. In de zaal zaten zo'n honderd toehoorders, onder wie ongeveer 40 diplomaten en 35 journalisten.
Suu Kyi staat terecht voor het schenden van de voorwaarden van haar huisarrest nadat ze een 53-jarige Amerikaan onderdak zou hebben verleend. Die man, die Aung San Suu Kyi niet kent, was op 3 mei een meer overgezwommen en bereikte zo het huis van de oppositieleidster. Wat de bedoelingen waren van de Amerikaan, blijft vooralsnog onduidelijk.

Hij werd op 6 mei gearresteerd en staat overigens zelf ook terecht. Hij verschijnt morgen voor de rechter. Die zitting zal achter gesloten deuren verlopen.

Het huisarrest van de oppositieleidster zou inmiddels zijn opgeheven, maar Suu Kyi verblijft wel nog steeds in de gevangenis in afwachting van de uitkomst van haar proces. Ze riskeert drie tot vijf jaar cel indien ze schuldig wordt bevonden. Aung San Suu Kyi wordt al sinds 2003 in haar huis in Rangoon opgesloten. Algemeen wordt het proces gezien als een poging van de Myanmarese junta om Suu Kyi in de gevangenis te houden tot na de verkiezingen van 2010.