Corruptie bij top Regie der Gebouwen?

Het Leuvense gerecht onderzoekt of de top van de Regie der Gebouwen betrokken is bij corruptie. Dat schrijft de krant De Tijd. De overheid zou te veel hebben betaald voor de bouw van de gesloten jeugdinstelling in Everberg.
Dat miljoenencontract werd destijds niet toegekend via een aanbestedingsprocedure omdat de paars-groene regering eiste dat de instelling er binnen het half jaar zou staan. Het project werd beheerd door de directeur-generaal van de Regie. Die was rechtstreeks betrokken bij de aanstelling van de aannemer.

De aannemer had wegens de hoogdringendheid recht op een meerprijs van 10 procent, maar de uiteindelijke kostprijs liep veel hoger op.  Het gerecht onderzoekt nu waar dat geld gebleven is.  De voormalige directeur-generaal is al ondervraagd, maar niet in verdenking gesteld, een districtshoofd van de Regie en een aannemer wel.

In 2006 barstte ook al een corruptieschandaal los bij de Regie der Gebouwen. Dat systeem bleek zich te beperken tot kleinere bouwcontracten en lagere ambtenaren. Daarbij zou vijf tot tien procent van een contract verdwenen zijn in de zak van de bevoegde ambtenaar.