Europa vraagt wooncode te herzien

Een agentschap van de Raad van Europa wil een herziening van de omstreden wooncode, waarbij huurders van sociale woningen moeten voldoen aan bepaalde taaleisen.
Meer bepaald gaat het om de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI), dat onderdeel uitmaakt van de Raad van Europa, een organisatie met 47 Europese lidstaten. In een vandaag gepubliceerd rapport stelt de organisatie "ernstige vragen" bij de maatregel om sociale voorzieningen te koppelen aan taaleisen.
De ECRI vraagt aan de autoriteiten in ons land "om geen maatregelen te nemen die een discriminerend karakter kunnen hebben voor mensen die het Nederlands niet als moedertaal hebben". Het agentschap voegt eraan toe dat wooncode "niet de meest opportune manier is om personen te overtuigen een taal te leren". Het rapport gaat ook over racisme in het algemeen in ons land. Daar stelt het ECRI een scherpe stijging vast van racistische websites en discussiefora in ons land.

Franstaligen hebben al langer dan vandaag kritiek op de wooncode, maar minister van Wonen Marino Keulen (Open VLD, foto rechts) is niet van plan iets te veranderen aan de regelgeving. "De wooncode is een middel tot integratie. We sluiten niemand uit, dankzij de taalvereiste sporen we de mensen aan Nederlands te leren", liet hij via zijn woordvoerder weten.

lees ook