Franstaligen willen 2e zetel in Vlaams Parlement

De Union des Francophones (UF) hoopt bij de verkiezingen twee zetels in het Vlaams Parlement te veroveren. Dat heeft aftredend Vlaams parlementslid en UF-lijsttrekker Christian Van Eyken gezegd.
De UF is de verzamellijst waarmee FDF, MR, PS en CDH in Vlaams-Brabant meedoen aan de Vlaamse verkiezingen. De partij heeft nu één verkozene in het Vlaams Parlement en hoopt dat aantal op 7 juni te kunnen verdubbelen.
Van Eyken rekent erop dat de aanwezigheid op de lijst van de niet-benoemde burgemeesters van de faciliteitengemeenten Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Kraainem (foto) voor extra stemmen zal zorgen.

Het programma van de partij bevat de klassieke communautaire eisen: de uitbreiding van Brussel en de ratificatie van het minderhedenverdrag, waardoor de Franstaligen in Vlaanderen als minderheid erkend zouden worden. De UF wil ook dat de Franse Gemeenschap bevoegd wordt voor het Franstalig onderwijs in de faciliteitengemeenten.

Van Eyken riep de Franstalige partijen ook op om de communautaire onderhandelingen die er na 7 juni zullen komen voor te bereiden. "Brussel en de periferie zullen daarin centraal staan", meent hij.

lees ook