Hallyday valt uit de toon in "Vengeance"

Een Franse huurmoordenaar, die al 20 jaar geen wapen meer heeft aangeraakt, schiet - no pun intended! - toch weer in actie als het gezin van zijn dochter, getrouwd met een Chinese zakenman, in hun woning in Macao wordt uitgemoord. Dat is het uitgangspunt van de intense wraakthriller, met de voor de hand liggende titel "Vengeance", waarmee regisseur Johnnie To vorige week te gast was in de competitie van het Filmfestival van Cannes.
De rol van de dochter wordt gespeeld door de Franse actrice Sylvie Testud en dus hoeft het niet echt te verbazen dat zij het bloedbad in de proloog op bijna miraculeuze wijze overleeft, want anders had men haar eigenlijk niet eens moeten inhuren. De hoofdrol wordt vertolkt, al we dat tenminste zo kunnen noemen, door ouwe rocker Johnny Hallyday.
In eerste instantie was het de bedoeling dat Alain Delon de hootdrol zou vertolken, maar hij haakte af. De Franse coproducenten kwamen even later aandraven met een alternatief, dat zij zelf formidabel vonden: Johnny Hallyday!  Probleem was echter dat Johnnie To nog nooit van die man gehoord had. Maar na het bekijken van een paar concert- dvd’s wilde filmmaker Johnnie de rockster Johnny toch wel eens ontmoeten.

Het resultaat is dus dat Johnny Hallyday de rol speelt van vader Costello die - eerst in Macao en daarna in Hong Kong - op wraakexpeditie vertrekt en daarvoor zijn restaurant in Parijs - de hitman had zich namelijk herschoold tot chef - gelaten heeft voor wat het is. De synopsis in de persbrochure was terzake even lakoniek als onheilspellend: "Sur son passeport est marqué: cuisinier. Vingt ans plus tôt, il était tueur professionel."

Het geheugen van de killer

Aan zijn vroegere beroepsactiviteiten heeft hij echter een kogel in het hoofd overgehouden en dat begint hem geheugengewijs toch wel parten te spelen. Of de scenarist van "Vengeance" zich heeft laten inspireren door "De zaak Alzheimer" is niet 100 procent zeker, maar de invloed van "Memento" van Christopher Nolan is overduidelijk, als Costello bijvoorbeeld de namen van vriend en vijand op foto’s moet schrijven. Kwestie van ze beter uit elkaar te houden.
Maar de échte ster van de film is hoe dan ook regisseur Johnnie To, een coole genrespecialist uit Hong Kong, die inmiddels ook in het Westen en vooral in Frankrijk op een loyale fanbasis kan rekenen met onder meer crime-noirthrillers als "Breaking news", "Election" en "Exile".

Zijn gewelddadige, maar visueel vaak virtuoze en mooi gemonteerde actiefilms zijn gechoreografeerde kogelregens. Ook "Vengeance" is zo’n gestileerde "shoot-em-up". Zijn fans zullen dus wellicht tevreden zijn. Die van Johnny Hallyday waarschijnlijk ook.

Maar de combinatie van Johnnie en Johnny is toch niet echt een schot in de roos. Pun intended!

Jan Temmerman

Vengeance (Fra/Hko)

regie Johnnie To
met Johnny Hallyday, Sylvie Testud, Anthony Wong, Simon Yam, Suet Lam, Siu-Fai Cheung, Felix Wong
release woensdag 27 mei 2009