Noord-Ierse bende slaat katholieke vader dood

In Noord-Ierland is een katholieke vader doodgeslagen door een bende voetbalsupporters. Hij wilde zijn kinderen in bescherming nemen tegen een 40-tal jongeren, maar bekocht dat met zijn leven. Zoals vaak in Noord-Ierland had het geweld ook een religieuze dimensie.
Het drama gebeurde in Coleraine, ten noordwesten van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. De protestantse voetbalsupporters waren na een zege van hun club Glasgow Rangers zondagavond naar het overwegend katholieke stadsdeel getrokken.
De politie gaat uit van een religieus gemotiveerde gewelddaad, waarvan de 49-jarige man toevallig het slachtoffer werd. Ook een 47-jarige buurman raakte levensgevaarlijk gewond.

De echtgenote van het slachtoffer, die ook gewond raakte, roept op om de dood van haar man niet te vergelden. "Dat zou hij niet hebben gewild", zegt Evelyn McDaid. "De mensen die dit gedaan hebben, moeten worden gestraft. Ze hebben mijn man vermoord en ons hele gezin  vernield."

De Noord-Ierse politie heeft na het gewelddadige incident negen verdachten opgepakt.
In Noord-Ierland is het geweld de afgelopen maanden weer toegenomen. In maart hebben splintergroepen van het katholieke IRA twee soldaten en een politieagent vermoord.

11 jaar geleden sloten katholieken en protestanten in Noord-Ierland een vredesakkoord. Het vredesproces is nog niet stabiel, maar er is toch een regering van nationale eenheid waarin katholieken en protestanten samenwerken. Ooit waren zij gezworen vijanden.