Open VLD dreigt regering op te blazen

Open VLD eist dat er na de verkiezingen een degelijke begroting komt op federaal niveau. Zoniet stappen de liberalen uit de regering. Dat heeft partijvoorzitter Bart Somers gezegd in het radioprogramma Vandaag. "Zo kan het niet verder", liet hij verstaan.
Somers reageert daarmee op uitlatingen van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in een interview met het weekblad Knack. De begroting en de staatsfinanciën moeten op orde worden gebracht, "anders zal het zonder ons zijn", liet de vicepremier verstaan.

Hij wordt daarin nu bijgetreden door zijn partijvoorzitter in Vandaag. Volgens hem zijn het saneren van de overheidsfinanciën en de staatshervorming de grote uitdagingen na 7 juni. "Als er geen degelijke begroting komt, verlaten wij de regering, want zo kan het niet verder", aldus Somers.

Volgens de politicus zitten we al twee jaar gevangen in een immobilisme, waar het land kapot aan gaat. Hij pleit voor afspraken tussen de verschillende deelstaten in België om de begroting weer in orde te brengen, "want zomaar verder regeren zou onverantwoord zijn".

De Clerck wil doorgaan

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) wil alvast doorgaan met de huidige federale coalitie tot 2011. Dat zei De Clerck in de studio van Terzake. "Hopelijk zullen de regionale verkiezingen geen al te groot effect hebben op de federale regering", aldus De Clerck die verweet Open VLD politieke spelletjes te spelen.

lees ook