Peiling zet PS weer op nummer een

Volgens een peiling van de Franstalige krant Le Soir blijft de PS de grootste partij in Wallonië. De peiling werd afgenomen na het ontslag van Didier Donfut als Waals minister, nadat bleek dat hij bijverdiende als consultant. Ecolo blijft een goede score halen.
Sinds het ontslag van Donfut zit de PS in een schandaalsfeer, die de partij volgens veel commentatoren cash zal betalen in het stemhokje. De strijd op leven en dood tussen de PS en MR maakt het er voor de partij van Elio Di Rupo niet gemakkelijk op en vanmorgen liet CDH dan nog eens verstaan dat een regering zonder PS tot de mogelijkheden behoort. Reden genoeg dus om volop te speculeren over een oppositiekuur voor de Franstalige socialisten.

Maar als we de peiling van Le Soir mogen geloven blijft de PS aan zet. Met 27,2 procent blijft het nipt de grootste partij in Wallonië, gevolgd door aartsrivaal MR die 25,3 behaalt. Ecolo blijft met 18,9 procent een hoog resultaat halen, maar blijft op hetzelfde niveau als een andere peiling van Le Soir eind april. CDH (15 procent) en het extreemrechtse Front National (4,7 procent) vervolledigen het rijtje.

Met die resultaten lijkt ofwel een coalitie MR-Ecolo-CDH of PS-Ecolo-CDH de meest logische combinatie, afhankelijk wie het politiek leiderschap in Wallonië kan claimen.

Andere peiling, ander beeld

Een peiling blijft uiteraard maar een peiling. De omroep RTBf liet samen met de krant L'Avenir een peiling uitvoeren in de kieskring Bergen -thuisbasis van Rupo en Donfut- midden in de hele hetze rond het ontslag van Donfut. En wat blijkt? In vergelijking met de vorige Waalse verkiezingen zakt de PS van maar liefst 45,3 naar 35,8 en verdriedubbelt Ecolo haar score van 7,2 tot 23,7 procent.

lees ook