Proximus krijgt megaboete voor "wurgprijzen"

De Raad voor de Mededinging heeft Proximus, de gsm-dochter van Belgacom, veroordeeld tot het betalen van een boete van 66,3 miljoen euro. De raad stelde vast dat Proximus zijn machtspositie misbruikte via zogenaamde wurgprijzen op de markt van grote zakenklanten.
In de periode 2004-2005 werkte Proximus op die contracten met verlies. Zo kon het concurrenten van de markt van de grote zakenklanten afhouden. Concurrent Base diende in 2005 een klacht in en krijgt nu gelijk.

De boete is de hoogste die de raad ooit heeft uitgesproken. De boetes liggen doorgaans rond de 50.000 euro. De boete is zo hoog, omdat de Raad voor de Mededinging wil dat ze afschrikt.

Belgacom kan nog tegen de beslissing in beroep gaan bij het hof van beroep. Bij het bedrijf zelf wilde men nog niet reageren. "We onderzoeken het arrest, dat zal even tijd in beslag nemen", verklaarde een woordvoerster.

Concurrent Base eist op zijn beurt dat de praktijken zouden worden stopgezet, "zodat de concurrentie eindelijk van start kan gaan in de bedrijvenmarkt".