Van bank veranderen zal sneller kunnen

Wie in de toekomst van bank wil veranderen met zijn zichtrekening en daaraan verbonden betalingsdiensten, zal dat sneller, eenvoudiger en gratis kunnen. Terwijl momenteel de consument het leeuwendeel van de stappen moet ondernemen, zullen vanaf november dit jaar de banken zelf de meeste taken op zich nemen.
Dat hebben minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en gedelegeerd bestuurder Michel Vermaerke van Febelfin, de federatie van de finanicële instellingen, vandaag bekendgemaakt op een persconferentie (foto).

Momenteel is iemand die zijn zichtrekening bij een andere bank wil openen vaak zowat een maand in de weer. Hij moet driemaal bij de oude of nieuwe bank langs en moet bovendien alle formaliteiten zelf vervullen, zoals het opvragen van informatie over de bestaande domiciliëringen, de schrapping van de debet- en kredietkaarten en het informeren van zijn werkgever en sociale uitkeringsinstellingen over zijn nieuw rekeningnummer.

Met de nieuwe bankverhuisdienst moet de consument enkel de nieuwe bank inlichten dat hij van de dienst gebruik wil maken en moet hij daarvoor een bankverhuisdocument ondertekenen. Nadien is het aan de betrokken banken om alle verrichtingen te doen. De nieuwe bank opent dus zelf een rekening, vraagt kaarten aan, vraagt informatie op bij de oude bank, voert alle domiciliëringen en doorlopende en memo-opdrachten in en bezorgt de klant de nodige documenten om derden in te lichten. De oude bank moet de nieuwe bank de nodige informatie verschaffen en schrappingen doorvoeren.

Het nieuwe systeem gaat in vanaf november. In een eerste fase zullen de banken nog gedeeltelijk manueel werken, waardoor van bank veranderen nog een veertiental bankwerkdagen in beslag zal nemen. Een jaar later, wanneer een en ander geïnformatiseerd zal zijn, is het de ambitie dat dit op acht bankwerkdagen mogelijk zou zijn, aldus Van Quickenborne.

Spaarrekeningen horen niet in het systeem, al hoopt minister Van Quickenborne dat dit in de toekomst wel nog het geval kan zijn. De bankverhuisdienst is gratis voor de klant.