Veiligheidsraad veroordeelt kernproef

De VN-Veiligheidsraad heeft de nieuwe kernproef van Noord-Korea veroordeeld en beslist om een nieuwe resolutie voor te bereiden die sancties oplegt.
De leden van de Veiligheidsraad hebben hun ongenoegen uitgesproken en veroordelen de kerntest die Noord-Korea op 25 mei heeft uitgevoerd. Die test is een duidelijke schending van de VN resolutie 1718, verklaarde de Russische ambassadeur Vitaly Tchourkine in naam van de Raad aan de pers. Er is beslist om "onmiddellijk werk te maken van een resolutie over het onderwerp", aldus Tchourkine.

"Die resolutie zal nieuwe sancties moeten inhouden", verklaarde de Franse adjunct-ambassadeur Jean-Pierre Lacroix. "Het is belangrijk dat het gedrag van Noord-Korea, dat een zware provocatie is, een prijs heeft", oordeelt hij. De ambassadrice van de Verenigde Staten Susan Rice, sprak ook van "strenge maatregelen", maar zonder het woord sancties uit te spreken.
Als antwoord op de veroordeling en de maatregelen, heeft Pyongyang aangekondigd dat het zich terugtrekt uit de onderhandelingen met "de zes" (Rusland, Noord-Korea, Zuid-Korea, de VS, Japan en China), een einde maakt aan de samenwerking met het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie en de nucleaire installaties opnieuw opstart.

Noord-Korea heeft ook opnieuw twee korteafstandsraketten afgevuurd over de Gele Zee.  Uit voorzorg zijn alle boten in de havens gebleven. Gisteren had het land naast de ondergrondse kernproef al drie raketten afgevuurd.