"SP.A kan zich niet veroorloven anders te zijn"

De SP.A moet in de eerste plaats socialistisch zijn, en niet "progressief" of "anders". Dat heeft Erik De Bruyn gezegd in De ochtend 09. Hij vindt ook dat het niet verstandig was van Louis Tobback om twee dagen eerder in hetzelfde radioprogramma uit te halen naar SP.A-kopstukken die naar een ministerpost hengelen.
De Bruyn is de man achter SP.A-Rood, een beweging binnen de SP.A die ijvert voor een meer radicale koers. Terug naar het socialisme, als het ware. "We kunnen ons met de SP.A niet  veroorloven om progressief of anders te zijn. We moeten een socialistische partij zijn".

De Bruyn zelf ging de strijd om het voorzitterschap aan met Caroline Gennez en haalde toen geen onaardige score. Toch staat hij op 7 juni maar op de 11e plaats op de Antwerpse lijst. Een onverkiesbare plaats, dus. Al is hij het daar zelf niet helemaal mee eens, want "de kiezer moet uitmaken welke plaatsen verkiesbaar zijn".

Maar volgens hem zit er ook een bepaalde symboliek achter de "moeilijke" plaats die zijn partij hem heeft aangeboden. "Ik krijg het niet cadeau, de partij zet mij niet in de etalage. In die zin heeft het ook wel zijn voordeel om wat af te staan van de absolute top van de partij om aan te tonen dat wij toch wel van een ander kaliber zijn op die lijst."

"Ik begrijp frustratie van Tobback"

De uithaal van Louis Tobback naar partijgenoten als Freya Van den Bossche die in de media openlijk naar een ministerpost solliciteren, vindt De Bruyn onverstandig, al begrijpt hij wel "zijn frustratie".

"Het is niet verstandig om dat midden in een campagne in de media te gooien. Het toont aan dat we meer dan ooit nood hebben aan een interne democratische besluitvorming."

lees ook