GM komt stapje dichter bij faillissement

De noodlijdende Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) is er niet in geslaagd om 90 procent van zijn obligatiehouders te overtuigen om hun schulden in aandelen om te zetten. Daardoor komt een gerechtelijk akkoord dichterbij.
De Chapter 11-procedure of het gerechtelijk akkoord moet het bedrijf beschermen tegen zijn schuldeisers en wordt beschouwd als de laatste mogelijkheid om een mogelijk faillissement af te wenden.
Het aantal toezeggingen was "beduidend lager dan de benodigde hoeveelheid", meldt GM. Het aanbod wordt nu afgeblazen. GM had de obligatiehouders een aandeel van 10 procent geboden in het gereorganiseerde bedrijf voor hun 27 miljard dollar aan schulden.

De noodlijdende autobouwer moet van de Amerikaanse regering tegen 1 juni met een reddingsplan komen of het gerechtelijk akkoord aanvragen.

Europa steekt de koppen bij mekaar

De Europese Commissie wil "zo snel mogelijk" een bijeenkomst van de ministers van Economie over de situatie bij General Motors Europe organiseren. Dat meldt Europees commissaris voor Industrie Günter Verheugen.
Wanneer dat overleg komt, blijft nog onduidelijk. In elk geval is het de bedoeling om informatie uit te wisselen over het Europese luik van GM en tot een gecoördineerd optreden te komen.

Deze week nog zou de Duitse regering een beslissing nemen over eventuele overheidssteun in het kader van een reddingsoperatie voor GM Europe. Die beslissing is cruciaal voor de toekomst van het bedrijf.

In elk geval heeft GM al zijn Europese fabrieken overgedragen aan Europa. De beslissing van de Duitse regering is belangrijk voor de overname van Opel, de Europese poot van GM. De belangrijkste kandidaat-overnemers zijn Magna en Fiat.