Lancering Sojoez met De Winne is succesvol

Frank De Winne en zijn twee collega's zijn op weg naar het internationale ruimtestation ISS. De lancering van de Sojoez-raket met de drie kosmonauten aan boord is succesvol verlopen.
De Sojoez vertrok om 12.34 uur Belgische tijd van op het lanceerplatform. De capsule kwam zowat acht acht minuten later in de gewenste baan om de aarde om jacht te maken op het ISS waaraan vrijdag op zowat 350 km hoogte aan de Russische Zarya-module wordt gekoppeld.
Tijdens zijn heen- en terugreis heeft De Winne als boordingenieur het gezelschap van de Russische Sojoez-gezagvoerder Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk. Hij zal zes maanden in het ISS blijven om er wetenschappelijk onderzoek te doen. Tijdens zijn laatste twee maanden zal De Winne de eerste niet-Russische of niet-Amerikaanse gezagvoerder van het ISS zijn.

Enkele tientallen Belgen hebben in Bajkonoer de lancering van De Winne bijgewoond, in het bijzonder zijn vrouw en drie kinderen. Ook prins Filip, minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle en defensieminister Pieter De Crem sloegen de lancering ter plaatse gade.

Rituele voorbereiding

De laatste uren voor het vertrek van de kosmonauten naar de ruimte verliepen volgens een vast stramien waarbij een aantal tradities in ere worden gehouden. Zo laten de kosmonauten die op het punt staan te  vertrekken een handtekening achter op de deur van hun hotelkamer.

Na hun vertrek uit het hotel volgden nog een aantal officiële plichtplegingen voor de kosmonauten: een zegening door een orthodoxe priester en het afleggen van een eed van paraatheid voor de Russische luchtvaartautoriteiten.

De drie kosmonauten namen dan een bus om de laatste 40 kilometer naar de Sojoez af te leggen. Daar trokken zij hun kosmonautenpak aan, gadegeslagen achter glas door prominenten zoals de Belgische prins Filip. Die zei tegen De Winne dat België met hem meevliegt, waarop de astronaut bedankte voor de steun en herhaalde dat de bemanning zich goed voelt.