Minister De Gucht op bezoek in Irak

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) is in Bagdad aangekomen voor een tweedaags bezoek. Het is de eerste keer in 20 jaar dat een Belgisch minister voet zet op Iraakse bodem. De Gucht zei dat ons land een rol kan spelen bij de heropbouw van Irak.
De Gucht werd op de luchthaven van Bagdad verwelkomd door zijn Iraakse ambtscollega Hoshyar Zebari. Hij  ontmoette daarna premier Nouri Al Maliki en minister van Mensenrechten Wedjane Mikhaïl.

De Gucht zei dat ons land een rol kan spelen bij de heropbouw van Irak. Hij wees erop dat België veel expertise bezit. Zo is er al een contract getekend voor dertien fabrieken die Bagdad  van water zullen voorzien.

België, dat in Irak goed vertegenwoordigd was tijdens de periode van Saddam Hoessein, had in augustus 1990 zijn ambassade in Bagdad gesloten na de Iraakse invasie van Koeweit, en heeft ze nog steeds niet heropend, ondanks vele uitdrukkelijke verzoeken van de nieuwe autoriteiten. Brussel beriep zich op veiligheidsredenen en de kosten om de ambassade en haar personeel te beschermen.

België was samen met Frankrijk en Duitsland een van de felste tegenstanders van de Amerikaanse invasie in Irak, zonder mandaat van de Verenigde Naties.

De Gucht zal ook een bezoek brengen aan Erbil in de autonome regio Koerdistan in het noorden van Irak, dat vanaf volgende week zal beginnen met olie te exporteren naar buurland Turkije.