Minstens 30 doden bij bomaanslag in Pakistan

Bij een zware bomaanslag in Lahore, de op één na grootste stad van Pakistan, zijn minstens 30 mensen om het leven gekomen. Volgens een regeringswoordvoerder liepen ook zeker 100 mensen verwondingen op, toen voor een politiebureau in het drukke stadscentrum een bomauto explodeerde.
Het drie verdiepingen tellende politiebureau werd door de ontploffing volledig vernield. Verschillende huizen in de buurt, waar onder meer kantoren van de overheid en de geheime dienst onderdak hadden gekregen, raakten zwaar beschadigd.

Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers hoger dan 30 zal liggen, omdat nog veel mensen onder de brokstukken liggen. De televisiezenders toonden beelden van de hulpdiensten, die met zwaar materieel nog naar slachtoffers zochten.

Het leger en de politie hebben de wijde omgeving van de plaats van de aanslag afgesloten.

Wie is verantwoordelijk?

Tot nog toe heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslag in het oosten van het land opgeëist. Maar in Pakistaanse veiligheidskringen wordt vermoed dat het om een wraakactie van de radicaalislamitische taliban kan gaan, tegen wie het leger momenteel een grootscheeps offensief in de Swatvallei in het noordwesten van het land voert.

Volgens ooggetuigen werden onmiddellijk na de explosie ook schoten gehoord. Het is nog niet duidelijk of het daarbij om schoten van aanvallers ging of om waarschuwingsschoten van de veiligheidsdiensten.