Soap rond kiesbrieven duurt voort

Als een Franstalige uit de Vlaamse rand met een -onwettige- Franstalige kiesbrief naar het stembureau stapt, kan hij wel degelijk stemmen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) verklaard in de Kamer. Olivier Maingain (FDF, foto) reageert verheugd.
In de vier faciliteitengemeenten Sint-Genesius-Rode, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek hadden de Franstalige inwoners een Franstalige kiesbrief gekregen. Dat is in strijd met de rondzendbrief-Peeters die voorschrijft dat alle documenten eerst in het Nederlands moeten verstuurd worden.

Er was deze week heel wat heisa rond de kiesbrieven. Eerst had Vlaams minister van Binnenlandse Zaken Marino Keulen (Open VLD) de beslissing van Sint-Genesius-Rode om de kiesbrieven te laten versturen door het (Franstalige) schepencollege vernietigd. Een dag later nam FDF-voorzitter Olivier Maingain de ongewone beslissing om vanuit zijn (Brusselse) gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe kiesbrieven in het Frans te sturen naar de (Vlaamse) gemeenten Kraainem, Linkebeek en Wezembeek.

Wat gebeurt er nu als een Franstalige met een kiesbrief in het Frans zich aanbiedt in een stembureau, wilden een aantal parlementsleden weten? Die kunnen stemmen, was het antwoord van De Padt. Als ze een geldig identiteitsdocument hebben, moeten ze hun stemrecht kunnen uitoefenen. Wie zijn -geldige- kiesbrief vergeten of verloren heeft, mag immers ook gaan stemmen.

Olivier Maingain reageert alvast verheugd op het antwoord van de minister. Hij zal de Franstaligen in de rand aanmoedigen om met een Franstalige stembrief naar het kieshokje te trekken.

lees ook