Spanning rond Noord-Korea loopt op

Noord-Korea dreigt met een militair optreden tegen Zuid-Korea nu dat land zich heeft aangesloten bij het Proliferation Security Initiative (PSI), een Amerikaans initiatief tegen de verspreiding van massa- vernietigingswapens.
Tot nu toe was Zuid-Korea alleen waarnemer van het PSI. Noord-Korea beschouwt de aansluiting als een oorlogsverklaring. Het voelt zich niet langer gebonden door het staakt-het-vuren dat in 1953 een einde maakte aan de oorlog tussen beide Korea's, meldt het officiële persbureau KCNA.

De veiligheid van de schepen aan de westkust wordt niet langer gegarandeerd, aldus KCNA. "Elke vijandige actie tegenover onze republiek, in het bijzonder een poging om onze schepen op te sporen of tegen te houden, zal aanleiding geven tot een onmiddellijk militair optreden", aldus het leger.

Noord-Korea heeft eergisteren een ondergrondse kernproef gehouden. Die is in de hele wereld veroordeeld. De VN-Veiligheidsraad bereidt een resolutie voor waarin mogelijk nieuwe sancties tegen Noord-Korea worden afgekondigd.