"Ecolo beent de MR bij in Brussel"

Volgens een peiling van de RTBF behalen Ecolo en MR in Brussel evenveel zetels. De PS verliest de helft van haar kiezers. Vlaams Belang blijft de grootste Nederlandstalige partij in Brussel, maar verliest wel één zetel.
Ecolo zou in Brussel, net als in Wallonië, de grote overwinnaar van de verkiezingen worden. In vergelijking met de regionale verkiezingen van 2004 zou de partij stijgen van 8,4 procent naar 26,3 procent, meer dan het driedubbele.
Ecolo zou daarmee 24 zetels halen in het Brussels Parlement. Dat is even goed als de MR, dat met 26,7 procent nipt de grootste partij zou worden. De PS krijgt volgens de peiling flinke klappen. De partij ziet haar aantal kiezers gehalveerd: van 28,8 procent in 2004 naar 14,4 procent in 2009.

De PS haalt zo nog 13 zetels in het Brussels Parlement en zou zo de derde partij worden. CDH zou van tien naar elf zetels gaan. Het FN zou haar vier zetels verliezen.

Vlaams Belang blijft de grootste Vlaamse partij in het Brussels parlement, maar verliest wel één zetel: van zes naar vijf. Groen!, CD&V, Open VLD en SP.A zouden elk drie zetels behalen.

Partijen op zoek naar achilleshiel van Ecolo

Ecolo lijkt op weg naar forse winst in Wallonië en dus gaan de andere partijen op zoek naar de "zwakten" van de Waalse groenen. Dat weet de krant La Libre Belgique, die donderdag twee interne nota's van Franstalige partijen publiceert.

Die nota's verwijzen naar de functiecumul van Jean-Michel Javaux, die partijvoorzitter is en burgemeester van Amay. Dat is in tegenspraak met het "één man, één mandaat"-principe van de partij.

Een ander gevoelig punt is de 205.000 euro die Amay ontving als buurgemeente van Tihange, waar een kerncentrale is. De nota's laken het opstrijken van dit dividend terwijl Ecolo tegen kernenergie is.

lees ook