"Ochtendspits bij spoor verloopt vlot"

Na de spontane staking van gisteren zijn alle treinbegeleiders weer aan het werk gegaan. "Op enkele minieme vertragingen na, verloopt de ochtendspits bij het spoor vlot", zegt Bram De Saedeleer van Infrabel.
Gisteren was het treinverkeer de hele dag grondig verstoord door een actie van de treinbegeleiders. Ze legden het werk neer uit protest tegen het incident in Dinant, waar een treinbegeleider zijn twee benen verloor na een incident met een reiziger bij het vertrek.

In totaal werden meer dan 500 treinen afgeschaft. De hinder was het grootst in Wallonië, maar ook op de lijnen Brussel-Antwerpen en Brussel-Leuven reden minder treinen.

"Maar nu zijn alle treinbegeleiders weer aan het werk", zegt Bram De Saedeleer. "Hier en daar kunnen er nog minieme gevolgen voelbaar zijn omdat sommige treinstellen niet op tijd ter plaatse zijn geraakt, maar over het algemeen verloopt de ochtendspits heel vlot".

"Staking in strijd met sociaal akkoord"

"De spontane staking van de treinbegeleiders van woensdag is in strijd met een sociaal akkoord dat de vakbonden en de directie van de NMBS-Groep in juni vorig jaar afsloten." Dat zegt Jochem Goovaerts, woordvoerder van de NMBS. De treinbegeleiders die woensdag staakten, zijn volgens hem onwettig afwezig en riskeren sancties.

Het sociaal akkoord bepaalt dat er strikte procedures zijn voor stakingsaanzeggingen, zegt Goovaerts. Zo moeten stakingen worden aangekondigd, zoniet zijn de stakers onwettig afwezig en riskeren ze sancties.

"Onze directie zal de zaak bekijken", zegt Goovaerts. De cijfers over het aantal stakers zullen opgevraagd worden bij de verschillende depotverantwoordelijken.