Coalitie met Open VLD en Groen! niet voor morgen

Een coalitie met Groen! en Open VLD is niet zo evident als sommigen denken. Dat heeft Groen!-voorzitster Mieke Vogels duidelijk gemaakt in Vandaag. Ze reageerde onder andere op Bart Tommelein (Open VLD), die van de jobkorting een breekpunt had gemaakt.
In het radioprogramma De Ochtend09 had de lijsttrekker voor de Open VLD in West-Vlaanderen gezegd dat zonder een nieuwe jobkorting de liberalen niet in een nieuwe Vlaamse regering stappen. In hetzelfde programma had Vogels gisteren verklaard dat voor de belastingen opnieuw verlaagd worden, er eerst werk gemaakt moet worden van de aanpak van de fiscale fraude.

Vogels had een duidelijk antwoord voor Open VLD: "Ik hoor iedereen zeggen dat we de broeksriem moeten aanhalen, maar belangrijker is van wie? Als ik hoor dat de Open VLD wil besparen op de sociale zekerheid dan zal dat niet met Groen! zijn".

De laatste tijd is er heel wat speculatie over een zogenaamde "Jamaica-coalitie". Te weten een samengaan tussen liberalen, christendemocraten en groenen zowel in Vlaanderen en Wallonië, waar Ecolo volgens de peilingen zelfs kans maakt om de grootste partij te worden. Maar in Vlaanderen lijkt zo'n coalitie blijkbaar toch niet zo evident. Groen! wil niet weten van een nieuwe jobkorting en wil zelfs een vermogensbelasting invoeren. Een eis die Vogels in Vandaag herhaalde. Zoiets klinkt bij liberalen uiteraard alles behalve als muziek in de oren.                   

lees ook