Hissène Habré mag Senegal niet uit

Senegal heeft beloofd om erop toe te zien dat de voormalige dictator uit Tsjaad, Hissène Habré, Senegal voorlopig niet zal verlaten. Ons land had aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gevraagd om Senegal daartoe te dwingen. Maar dat is volgens Den Haag niet nodig.
Habré bestuurde Tsjaad van 1982 tot 1990 met harde hand. Volgens een Tsjadische onderzoekscommissie heeft hij 40.000 mensenlevens op zijn geweten. Na de val van zijn regime vluchtte hij naar Senegal.
Slachtoffers van zijn regime hadden in 2000 en 2001 in ons land een klacht ingediend tegen Habré wegens misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en foltering. België wil hem vervolgen, ofwel garanties dat Senegal zelf een proces zal aanspannen. Senegal kreeg in 2006 een mandaat van de Afrikaanse unie om de ex-dictator eventueel te berechten.

In afwachting van een beslissing over de grond van de zaak had België aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gevraagd om maatregelen te nemen die garanderen dat Habré onder controle blijft van de Senegalese autoriteiten.

In april had Senegal nog "plechtig" beloofd dat het "niet zal toelaten dat Habré het grondgebied kan verlaten". Mede daarom oordeelde het Hof vanmorgen dat er geen dringende noodzaak is om bewarende maatregelen te eisen.